VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Стивън Хокинг става доктор? Вече всеки може да прочете

Тезата, с която ученият се дипломира в Кеймбридж, е достъпна за свободно сваляне

Със „Свойства на разширяващите се вселени“ Стивън Хокинг започва да гради името си на един от най-известните учени в света. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Как Стивън Хокинг става доктор? Вече всеки може да прочете

Със „Свойства на разширяващите се вселени“ Стивън Хокинг започва да гради името си на един от най-известните учени в света. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки във Вселената вече може да свали и прочете докторската теза на 24-годишен студент в Кеймбридж, писана през 1966 г.; друг е въпросът колцина ще разберат „Свойства на разширяващите се вселени“, разказва „Гардиън“. Авторът – Стивън Хокинг, се надява, че даването на свободен достъп до този ранен труд ще вдъхнови и други хора не само да мислят и да учат, но и да споделят изследванията си.

„Като отварям публично докторската си теза, се надявам да вдъхновя хората по света да гледат нагоре към звездите, а не в краката си; да се чудят за нашето място във Вселената и да се опитват да осмислят космоса – казва Хокинг. – Всеки навсякъде по света трябва да има свободен, безпрепятстван достъп не само до моите изследвания, но и до тези на всички велики и любознателни умове в спектъра на човешкото познание.“

От Кеймбридж, които наричат тезата „историческа и завладяваща“, коментират, че тя вече е и най-изискваният труд от онлайн библиотеката им със свободен достъп. Само за последните месеци стотици читатели са изявили желание да свалят изцяло работата на проф. Хокинг.

В нея се разсъждава върху последиците от разширяването на Вселената, като сред заключенията попада и такова, че галактики не могат да се формират чрез растеж на първоначални малки смущения.

Със „Свойства на разширяващите се вселени“ Стивън Хокинг поставя началото на превръщането си в един от най-известните учени в света – въпреки че е парализиран заради моторно-невронно заболяване още от 21-ата си година. Неговата „Кратка история на времето“ от 1988 г. е сред най-четените произведения на популярната наука с продадени повече от 10 милиона копия на над 40 езика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg