Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Тарантино едва не смени Питър Джаксън във „Властелинът на пръстените“

Нова книга разкрива как прочут продуцент настоявал шедьовърът на Толкин да бъде само един двучасов филм

Питър Джаксън получи „Оскар“ за най-добър режисьор за „Завръщането на краля“, а трите филма по „Властелинът...“ спечелиха общо 17 награди на Академията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Как Тарантино едва не смени Питър Джаксън във „Властелинът на пръстените“

Питър Джаксън получи „Оскар“ за най-добър режисьор за „Завръщането на краля“, а трите филма по „Властелинът...“ спечелиха общо 17 награди на Академията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Можем ли да си представим „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин, екранизиран от Куентин Тарантино? И не като трилогия, а като един филм? Да, звучи интересно, но все пак добре, че не се е случило.

Нова книга от британския киноспециалист Иън Нейтън, наречена Anything You Can Imagine: Peter Jackson & The Making of Middle-Earth („Всичко, което можете да си представите: Питър Джаксън и създаването на Средната земя“), разкрива как Харви Уайнстийн е смятал, че новозеландския режисьор „пропилява“ 12 милиона, като разработва сценарий за два филма, съобщава „Гардиън“ под многозначителното заглавие „Убий Билбо!“.

Всъщност, първоначалните намерения на Питър Джаксън са били първо да направи един филм по „Билбо Бегинс“, а след това да екранизира „Властелинът на пръстените“ в две части. Но продуцентът Сол Занц продава на Харви Уайнстийн само правата за втората книга – „Властелинът на пръстените“.

„Когато разходите започнаха да растат, Харви постави ултиматум на Питър: „Или правиш един филм, или си тръгваш. Куентин е готов да го режисира“, разказва на автора Кен Каминс, продуцент, работил за Уайнстийн по проекта.

Джаксън си спомня, че на 17 юни 1998 г. получил бележка от Джак Лехнер, ръководител на развойната дейност на „Мирамакс“ на Уайнстийн, за „по-радикален, рационализиран подход“, който ще позволи да се разкаже историята в един филм. А това би означавало да не видим изобщо Шлемово усое, да се откажем от Фарамир, Балрог, а може би и от Саруман, посочва сайтът Stuff.

„Вариантът цялата книга да бъде разказана в един филм буквално гарантираше разочарованието на всеки зрител, чел книгата“, казва Джаксън пред Нейтън.

Накрая Джаксън повикал Каминс и му заявил, че той и неговата партньорка и съавтор Фран Уолш не могат да адаптират книгата така, както иска Уайнстийн:

„Предпочитаме да си живеем живота и да правим нашите си филми, отколкото да създадем такъв боклук. Кажете на Харви да си направи филма както иска, ние му желаем късмет”.

Каминс убедил Уайнстийн да позволи на Джаксън и Уолш да продължат работата по сценария си с друго студио. „Ню Лайн Синема“ го харесала и книгата на Толкин бе превърната в изключително успешна трилогия: „Задругата на пръстена“ (2001), „Двете кули“ (2002) и „Завръщането на краля“ (2003). Джаксън получи „Оскар“ за най-добър режисьор за „Завръщането на краля“, а трите филма спечелиха общо 17 награди на Академията.

Миналия декември Джаксън призна, че е приел да не работи с Ашли Джъд и Мира Сорвино, след кампания по очернянето им, организирана от Уайнстийн, в резултат на което и двете актриси не са били поканени на кастинг за „Властелинът на пръстените“.

„Спомням си, че от „Мирамакс“ ме предупредиха, че да се работи с тях било кошмар и е добре да ги избягвам на всяка цена – разказа  Джаксън. – По онова време нямах причини да подозирам, че ме лъжат“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи