Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Понякога киното върви след атентатите

Филмовите студиа са готови на огромни финансови загуби, за да не разстройват зрителите

„Денят на Бастилията“, с участието на Идрис Елба, история за група граждани, убити при бомбен атентат в Париж, бе свален от екраните във Франция ден след премиерата си заради случилото се в Ница. - Понякога киното върви след атентатите

„Денят на Бастилията“, с участието на Идрис Елба, история за група граждани, убити при бомбен атентат в Париж, бе свален от екраните във Франция ден след премиерата си заради случилото се в Ница.

Филм, чието действие се развива във Франция и разказва за терористичен сценарий в Деня на Бастилията, беше изтеглен от кината в страната след ужасяващия атентат с камион в Ница. Но филмовите студиа и телевизионните мрежи вече са свикнали да реагират по подобен начин при трагични събития.

Създаването на филм или сериал е дълъг и труден процес – цялата операция често отнема години, през което време проектът може да бъде захвърлен в несигурност заради реалността. И това често се отразява неблагоприятно на цялата продукция.

Сваленият филм е „Денят на Бастилията“, с участието на Идрис Елба – история за група граждани, убити при бомбен атентат в Париж. Изтеглен е от екраните във Франция ден след премиерата си заради Ница. Студиото зад проекта незабавно спря и рекламите му с коментар, че „не отговаря на националното настроение“.

„Студиата, подобно на много големи корпорации, са неохотни към рисковете – казва редакторът на новините в „Скрийн Дейли“ Андреас Уайзман. – Представянето на един филм в премиерния му уикенд може да донесе големия успех или да унищожи заглавието, така че дистрибуторите дълго време обмислят стратегията за оптималната премиерна дата. Ако има вероятност социален или политически контекст да отблъсне медиите или зрителите, тя се пренасрочва.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Решението на студиото да спре „Денят на Бастилията“ от френските кина беше подкрепено от главния актьор във филма – пред „Сън“ Елба коментира, че продуцентите сигурно са решили, че тази история не е редно да е по кината.

Но въпреки това много почитатели във Франция се оказаха разочаровани от решението – пред „Ройтерс“ един от тях заяви, че „няма връзка с Ница“:

„Има толкова много разлики. Мисля, че е съвпадение и според мен е срамно за хората, направили филма, да го свалят.“

В Америка сериалът „Снайперист“ бе отложен, след като започнаха улични безредици след застрелването на чернокожи мъже от полицията. Американската телевизия зад него първоначално измести премиерата със седмица напред във времето, но „след последващо премисляне“ я остави за есента.

Филмовата журналистка Лиза Нисълсън, която живее в Париж и е гледала „Денят на Бастилията“ преди спирането му, коментира, че не е сигурна дали продуцентите би трябвало да реагират по един и същи начин. Според нея отлагането или изтеглянето на определени проекти би могло да е от уважение към паметта на загиналите, но е много трудно да се разбере защо „филм, който даден човек реши да гледа и да си плати за това, трябва да е наказван, защото е за „грешното“ нещо в даден момент.“

Навярно най-голямото събитие, отразило се на кино- и телевизионната индустрия са атаките от 11 септември.

Сцена от „Спайдърмен“, в която бе заснет Световният търговски център, бе изтрита от филма и трейлърите. Мястото бе заличено също от „Мъже в черно II“ и „Зулендър“.

„Приятели“, един от най-успешните сериали за всички времена, премахна цяла сюжетна линия от един от епизодите си – в нея Чандлър е задържан на летище, защото се шегува за бомба. Историята бързо бе заменена от изцяло нова – а вече заснетият материал бе видян години по-късно от зрителите чрез специален колекционерски пакет.

За Великобритания едно от най-дългите отлагания на голям филм бе през 2007-а, когато трябваше да излезе „Жертва на спасение“. В Съединените щати той тръгна по кината през октомври, а на Острова бе планиран за декември – но това не стана заради изчезването на Мадлин Маккан, тъй като продуцентите решиха, че сюжет, който се занимава с отвличането на малко момиче, е неподходящ в конкретния момент.

Според Уайзман, докато публиката обича да се идентифицира с герои и сюжети, история, която рефлектира върху ужас от реалния живот, може да е трудна за гледане.

„Холивудските студиа искат и се нуждаят зрителите да се разпознаят във филмите им, но прекаленото разпознаване може да е некомфортно за някои неподозиращи наблюдатели – такива, които намират материала твърде близък до реална трагедия.“

Той добавя, че веднъж когато рекламната кампания започне, филмите все по-трудно може да се променят или отлагат, както телевизионните сериали. Забавянията могат да струват наистина много.

„Ако една кампания е фрагментирана или графикът ѝ е объркан, доста вероятно е публиката да избере нещо друго за гледане.“

И въпреки това, казва той, нещата могат да проработят и по двата начина.

„Докато много филми за тероризма бяха скрити около 11-и септември, странният и сладък „Амели“ неочаквано бе приет изключително добре в САЩ и много други държави, защото зрителите искаха щастливо бягство от реалността.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах