Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как ЦРУ виждаше 2015-а преди 15 години

През 2000 г. Агенцията нае група футуролози, за да предскажат какъв ще е светът днес. Къде сбъркаха те и къде се оказаха прави

15 години по-късно можем да видим колко точни са били специалистите в прогнозите си за бъдещето. - Как ЦРУ виждаше 2015-а преди 15 години

15 години по-късно можем да видим колко точни са били специалистите в прогнозите си за бъдещето.

През 2000 година ЦРУ свика група експерти извън агенцията и им постави задачата да надникнат в близкото бъдеще и да предскажат каква ще бъде 2015-а, пише британският „Дейли Телеграф”. Резултатът бе 70-страничен доклад, който покрива всякакви теми – от възхода на нанотехнологиите до сътресенията с цените на нефта, демографските промени и световната икономика.

15 години по-късно можем да видим колко точни са били специалистите в прогнозите си за бъдещето. Много от заключенията им са неоспорими: водата ще бъде все така мокра, захарта ще бъде все така сладка и етническото и религиозно напрежение все така ще пораждат конфликти в страни с лошо управление.

Факсимиле от „Сънди таймс” преди 15 години с прогнозите на ЦРУ за 2015-а.

Факсимиле от „Сънди таймс” преди 15 години с прогнозите на ЦРУ за 2015-а.

Други предсказания обаче се провалиха с гръм и трясък. Като например това, че всички ще ядем клонирано телешко месо или пък че Северна и Южна Корея ще се обединят.

Ето списък с част от прогнозите на експертите и доколко верни са се оказали.

Интернет революция: вярно

Експертите на ЦРУ правилно предсказват бума в дигиталните и мобилни технологии, които напълно трансформират света ни.

„Универсалните безжични клетъчни комуникации ще предизвикат най-голямата световна промяна от индустриалната революция насам”, пророкуват те.

А като имаме предвид смартфоните, които задръстиха планетата и които имат седем пъти по-голяма изчислителна мощ от компютъра, победил Гари Каспаров на шах, не можем да не се съгласим с думите им.

„IT революцията”, както я наричат експертите, ще има и политически последствия. В Близкия Изток „свързаната чрез интернет опозиция” ще предложи нови предизвикателства за авторитарните режими. Ето че Арабската пролет вече се случи!

Същите тези технологии ще създадат предпоставки за междудържавни конфликти. Тези думи на експертите също се потвърдиха след китайските и руски кибератаки срещу САЩ. Америка пък създаде компютърен вирус Stuxnet, за да саботира иранската ядрена програма.

Бум на биотехнологиите: наполовина вярно

ЦРУ е било твърде оптимистично по отношение на биотехнологиите. Личните геномни профили и изкуствено отглежданите човешки органи ще са нещо обичайно, смятат експертите. Животни ще бъдат клонирани за производство на месо, а терористите ще създават с помощта на генетичното инженерство опасни болести.

Футуролозите дори отсичат, че през 2015 г. супербогатите ще живеят „драматично” по-дълго от останалите хора, благодарение на напредъка в медицинските технологии.

Факсимиле от „Сънди таймс” преди 15 години с прогнозите на ЦРУ за 2015-а.

Факсимиле от „Сънди таймс” преди 15 години с прогнозите на ЦРУ за 2015-а.

Някои от прогнозите им изглеждат по-скоро сбъркани. Супербогатите все още не могат да се подложат на лечение за „драматично” удължаване на живота (освен ако конспиративно не го пазят в тайна от нас).

Но в две други области ЦРУ отгатва. Цените на геномните изследвания спаднаха значително през последните пет години, а Националната здравна система на Великобритания се опитва да изучи ДНК на 125 000 души, за да помогне за лечението на рака.

Агенцията е права и за генномодифицираните посеви. Въпреки съпротивата, ГМО превзеха света. Според статистиката 82% от соята, 68% от памука и 30% от царевицата са генномодифицирани.

Падението на Русия: грешно

ЦРУ е познало, че Русия ще реагира бурно на загубата на статута си на суперсила и че ще използва газовите си залежи като средство за възвръщането му.

И наистина, съпротивата срещу „новия американски век” – както един съвременен мозъчен тръст го нарича – е сериозно застъпена в руската външна политика. Но преди 15 години ЦРУ е смятало, че „най-вероятният резултат” ще е една слаба Русия, чиято роля в международната дипломация ще се ограничава предимно до налагане на вето върху решенията на Съвета за сигурност на ООН.

Путин разпростря влиянието си до Гърция и Сирия, а Русия провежда задгранични военни операции.

Путин разпростря влиянието си до Гърция и Сирия, а Русия провежда задгранични военни операции.

Вместо това влиянието на Владимир Путин вече се простира до Гърция и Сирия, той води военни операции зад граница, анексира нови територии и спъва амбициите на Запада. Вместо предсказаните 2500 ядрени глави руският президент разполага с 8000.

Сред останалите несбъднати геополитически прогнози е и обединението на Северна и Южна Корея (което няма изгледи скоро да се случи) и създаването на Палестинска държава до Израел.

След като се спаси от многобройните организирани от ЦРУ атентати през 60-те, кубинският лидер Фидел Кастро разочарова старите си врагове отново – като отказа да умре.

Ръст на населението: наполовина вярно

Докладът правилно предвижда, че населението на Земята ще бъде над 7 млрд. и че нарастването му ще се забави и дори ще спре в Русия и Източна Европа. Това е истина: сега в Русия има по-малко хора, отколкото през 2000 г.

Населението вече е над 7 млрд., но в Русия и страните от Източна Европа то намалява.

Населението вече е над 7 млрд., но в Русия и страните от Източна Европа то намалява.

ЦРУ обаче греши за съдбините на Африка. Вместо да се топи заради епидемията от СПИН, населението в субсахарските държави нараства. Икономиките им обаче продължават да се сриват и това не изненадва никого, дори експертите на ЦРУ.

Демографската криза на Запад: вярно

Агенцията предвиди как застаряващото население в развитите страни ще предизвика криза. Струва си да цитираме целия доклад по темата:

„Намаляващото съотношение между работещи и пенсионери ще натовари социалните, пенсионните и здравните системи. Правителствата ще опитат да се справят с проблема, като увеличат възрастта за пенсиониране, насърчат трудовата заетост при жените и привлекат работници-имигранти.

Имиграцията ще усложни политическата и социална интеграция: някои политически партии ще продължат да мобилизират обществените настроения срещу мигрантите, като организират протести срещу натоварването на социалната система и трудностите при асимилирането.

Европейските страни и Япония ще се изправят пред трудни дилеми в стремежа си да запазят националните си граници и културната си идентичност и едновременно с това да покрият нарастващите дисбаланси в демографията и пазара на труда”.

Звучи ли ви познато?

Застаряването на населението в развитите страни е факт и то натоварва социалните, здравните и пенсионните системи.

Застаряването на населението в развитите страни е факт и то натоварва социалните, здравните и пенсионните системи.

Финансовата криза: грешно

Докладът очаква бурен икономически растеж през първото десетилетие на новото хилядолетие и не бърка в прогнозите си, поне до един момент.

„Световната икономика е добре позиционирана, за да гарантира продължителен период на динамика през 2015-а. Световният икономически растеж ще достигне високите нива от 60-те и началото на 70-те години на XX век”, убедени са експертите.

Докладът наистина посочва и опасността от финансова криза, но се съсредоточава основно върху рисковете за развиващите се страни, които са провели неуспешни реформи, тоест не са либерализирали финансовите си системи.

Реалността обаче се оказа съвсем друга. Разпоредбите за либерализиране предизвикаха банков колапс в САЩ, който пък срина световната икономика и предизвика нов дебат за ограниченията и мъдростта на капитализма.

А Европейският съюз? Досега той трябваше да стане „относително мирен и богат”, доизпипващ „окончателните компоненти на европейската интеграция”

Международен тероризъм: наполовина вярно

Опасенията на ЦРУ за все по-сложни и смъртоносни терористични атаки бяха бързо оправдани след събитията на 11 септември 2001 г. Но Агенцията дори не е могла да си представи до каква степен тероризмът ще повлияе върху външната политика на Запада през следващите 15 години. Може би единствено колапсът на „Леман брадърс” може да претендира за толкова голямо влияние върху американската политика, колкото рухването на Двете кули.

Иначе експертите на ЦРУ преценили, че бунтовнически групировки, наркотрафиканти и криминални банди от цял свят ще използват глобализацията, за да се обединят във все по-големи мрежи. Те дори ще търгуват с ядрено, биологическо и химическо оръжие, което ще бъде използвано предимно срещу Запада.

Докладът на ЦРУ отпреди 15 години чертае мрачни прогнози за развитието на тероризма, но реалността се оказа още по-страшна.

Докладът на ЦРУ отпреди 15 години чертае мрачни прогнози за развитието на тероризма, но реалността се оказа още по-страшна.

Това е било кошмарно видение за зараждането на едно международно Зло, родено от останките на Студената война, чиито пипала се простират отвъд граници и континенти, и което безскрупулно търгува с оръжия за масово унищожение.

Нещата не се развиха точно така, но реалността може да се окаже дори още по-страшна. Ислямска държава представлява една сложна терористична организация, която организира или най-малкото вдъхновява атентати по цял свят. Тя се финансирана от широк спектър престъпни дейности – от продажба на нефт до търговия с антики. Ислямска държава е едно вездесъщо престъпно формирование, което е натопило кървавите си пръсти в много каци с мед.

Не, САЩ все още не са претърпели атака с мръсна бомба или епидемия от генетично модифицирана болест. Но ИД вече използва химическо оръжие, което заграби от сирийското правителство, и работи върху производството на свое собствено. Освен това на нейна територия се намира и площадката на таен ядрен реактор, унищожен от Израел през 2007 г., който иначе сега щеше да й принадлежи.

Но за разлика от криминалните мрежи, които ЦРУ си е представяла преди 15 години, ИД не се стреми само да печели пари. Тя има своя собствена апокалиптична идеология, която я отвежда до кота нула във финалната конфронтация между Исляма и Запада.

Имайки предвид всичко това, как ли днешните експерти биха си представили 2030 година?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg