Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как Ван Гог помага за основаването на брас бенд в нидерландско село

Безпаричието на художника поставено под съмнение след новооткрит факт от биографията му

Бендът „Harmonie de Vooruitgang “(1889) и автопортрет на Ван Гог от 1887 г. Изображение: Архив на Брас бенда на Нюнен, Музей на Ван Гог в Амстердам/Арт Нюзпейпър - Как Ван Гог помага за основаването на брас бенд в нидерландско село

Бендът „Harmonie de Vooruitgang “(1889) и автопортрет на Ван Гог от 1887 г. Изображение: Архив на Брас бенда на Нюнен, Музей на Ван Гог в Амстердам/Арт Нюзпейпър

Нов факт от биографията на Ван Гог променя схващането, че художникът е бил безпаричен и аутсайдер. През 1884 г. той помага за основаването на брас бенд в Нюнен, където живее със семейството си. Името на нидерландския майстор е открито вписано сред 68-те почетни членове на музикалната формация, наричащи се „Harmonie de Vooruitgang“ (Хармония на прогреса), която съществува и до днес, пише „Арт Нюзпейпър“.

В днешно време е голяма рядкост да се открият неизвестни доказателства за живота на художника, но архитектът и тромбонист Ари ван Каук попада на официален списък от 1885 г. с първите почетни членове на групата. Под номер 64 е вписано името „В. ван Гог“. Документът е намерен в архивите на „Хармония на прогреса“, които все още се помещават в Нюнен.

Винсент живее в Нюнен, тогава село, съставено предимно от фермери, днес почти предградие на Айндховен, в продължение на две години – от декември 1883 г. до ноември 1885 г. Повечето доказателства за престоя му там свидетелстват, че животът му в малкото населено място е бил белязан от скандали. Първо се разчува, че Ван Гог поддържа афера със съседката си Марго Бегеман, която през септември 1884 г. прави опит за самоубийство, но е спасена от Ван Гог. Освен това през 1885 г. католически свещеник го обвинява погрешно за забременяването на Гордина де Грут, която се появява в картината „Хранещите се с картофи“.

Откритието в архивите на музикалната група е ценно, защото разбива мита, че Ван Гог е бил аутсайдер в Нюнен. Почетните членове на една група е трябвало да бъдат добре финансово обезпечени и да са имали безукорно поведение в обществото, отбелязва Ван Каук. Това означава, че художникът е бил част „от висшето общество на Нюнен“, отбелязва тромбонистът. Почетните членове на една музикална формация са имали задължението два пъти годишно да правят финансови дарения за каузата, което противоречи с образа на Винсент като беден артист, разчитащ на издръжка от брат си Тео.

Името на Винсент ван Гог е вписано сред почетните членове на групата. Снимка: Архив на Брас бенда на Нюнен

Ван Гог нито веднъж не свири заедно с групата, но по време на престоя си в Нюнен ходи на уроци по пиано. През 1912 г. приятел на художника от Айндховен пише в дневника си:

„Винсент винаги сравняваше рисуването с музиката и за да разбере по-добре градацията на тоновете, започна да ходи на уроци по пиано при един стар учител по музика“.

Но художникът не показва музикални заложби:

„По време на уроците Ван Гог не спираше да сравнява нотите на пианото с пруско синьо, тъмнозелено, тъмна охра и светъл кадмий – продължава историята в дневника. – Горкият учител реши, че си има работа с полудял човек и толкова се изплаши от него, че прекрати уроците.

Три години по-късно Винсент се връща към историята в писмо до Тео и разказва, че в Нюнен „направих напразен опит да уча музика“, тъй като бил убеден, че има връзка между цветовете в картините му и „музиката на Вагнер“. До края на живота си художникът изразява съжалението си, че не е успял да напредне:

„Всеки, който може добре да свири на цигулка или пиано, е един много развлекателен човек. Той хваща цигулката и започва да свири и всички хора се наслаждават на това в продължение на цялата вечер. Един художник трябва да умее да прави същото“.

Първата официална изява на музикалната група от Нюнен е през 1885 г. Формацията съществува и до днес с промененото име „Brass Band Nuenen“. Ван Каук е тромбонист там от 44 години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg