VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Как Ютюб подхранва теорията за плоската Земя

Все повече хора вярват в това, след като са гледали видеа на „капацитети“ в платформата

Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата в Ютюб единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията за плоската Земя. - Как Ютюб подхранва теорията за плоската Земя

Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата в Ютюб единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията за плоската Земя.

Ютюб има значителна роля в убеждаването на все повече хора, че Земята е плоска, показва ново проучване на Техническия университет в Тексас. Изследването е имало за цел да разбере как т. нар. „плоскоземци” са открили за съществуването на теорията и какво ги е накарало да повярват в нея. Мнозинството от анкетираните посочват като причина за това видеа по темата в Ютюб, предава Би Би Си.

Все повече хора започват да вярват в плоския вид на Земята заради „капацитети“, които им представят редица „доказателства” в платформата. Според проф. Ашли Ландръм, провела изследването, Ютюб трябва да промени алгоритмите си така, че зрителите на такива видеа да имат достъп до точна, научно доказана информация.

„В Ютюб има много полезна информация, но също и много дезинформация – коментира тя пред „Гардиън”. – Убеждението, че Земята е плоска, само по себе си не вреди, но идва в пакет с недоверие към институциите и властта като цяло.”

Алгоритмите, които Ютюб използва в момента, работят на принципа „повече от това, от което се интересувате”, тоест зададен е така, че да предложи сходно на вече видяното съдържание. Ако сте гледали едно видео, търсещо доказателства защо Земята е плоска, видеоплатформата автоматично ще започне да ви предлага клипове на същата тема. Това, според Ландръм, прави влизането в „заешката дупка” много лесно.

Америка за България

Изследването е проведено по време на две конференции на плоскоземци, когато 30 души са попитани как са започнали да вярват в теорията. Отговорилите разказали, че гледали други видеа с конспиративни теории, когато Ютюб предложил на вниманието им версията за плоската Земя. Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията.

Вижте още: КОРАБ ЩЕ ПЛАВА ПО „ПЛОСКАТА“ ЗЕМЯ, ЗА ДА ОПРОВЕРГАЕ СФЕРИЧНАТА И ФОРМА

Резултатите си Ландръм представи на ежегодната среща на Асоциацията за напредък в науката, провела се на 16 и 17 февруари. Според нея, на конспиративните видеа на плоскоземци и други теоретици трябва да отговорят самите учени със свои видеоматериали в Ютюб.

„Единственото оръжие, което имаме за справяне с дезинформацията, е да опитаме да я победим с по-добра и точна информация”, твърди Ландръм.

При търсене на „доказателства за плоската Земя” в Ютюб видеата с повече гледания са комедийни скечове, надсмиващи се на плоскоземците или очевидни факти защо теорията не би трябвало да привлича последователи. Но при по-задълбочено търсене наяве излизат конспиративните видеоматериали, най-често придружени от заглавия като „Истината, която не ви казват”, „Нещото, което не учите в училище”, „НАСА ви лъже” и т. н.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg