Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Как Ютюб подхранва теорията за плоската Земя

Все повече хора вярват в това, след като са гледали видеа на „капацитети“ в платформата

Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата в Ютюб единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията за плоската Земя. - Как Ютюб подхранва теорията за плоската Земя

Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата в Ютюб единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията за плоската Земя.

Ютюб има значителна роля в убеждаването на все повече хора, че Земята е плоска, показва ново проучване на Техническия университет в Тексас. Изследването е имало за цел да разбере как т. нар. „плоскоземци” са открили за съществуването на теорията и какво ги е накарало да повярват в нея. Мнозинството от анкетираните посочват като причина за това видеа по темата в Ютюб, предава Би Би Си.

Все повече хора започват да вярват в плоския вид на Земята заради „капацитети“, които им представят редица „доказателства” в платформата. Според проф. Ашли Ландръм, провела изследването, Ютюб трябва да промени алгоритмите си така, че зрителите на такива видеа да имат достъп до точна, научно доказана информация.

„В Ютюб има много полезна информация, но също и много дезинформация – коментира тя пред „Гардиън”. – Убеждението, че Земята е плоска, само по себе си не вреди, но идва в пакет с недоверие към институциите и властта като цяло.”

Алгоритмите, които Ютюб използва в момента, работят на принципа „повече от това, от което се интересувате”, тоест зададен е така, че да предложи сходно на вече видяното съдържание. Ако сте гледали едно видео, търсещо доказателства защо Земята е плоска, видеоплатформата автоматично ще започне да ви предлага клипове на същата тема. Това, според Ландръм, прави влизането в „заешката дупка” много лесно.

Америка за България

Изследването е проведено по време на две конференции на плоскоземци, когато 30 души са попитани как са започнали да вярват в теорията. Отговорилите разказали, че гледали други видеа с конспиративни теории, когато Ютюб предложил на вниманието им версията за плоската Земя. Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията.

Вижте още: КОРАБ ЩЕ ПЛАВА ПО „ПЛОСКАТА“ ЗЕМЯ, ЗА ДА ОПРОВЕРГАЕ СФЕРИЧНАТА И ФОРМА

Резултатите си Ландръм представи на ежегодната среща на Асоциацията за напредък в науката, провела се на 16 и 17 февруари. Според нея, на конспиративните видеа на плоскоземци и други теоретици трябва да отговорят самите учени със свои видеоматериали в Ютюб.

„Единственото оръжие, което имаме за справяне с дезинформацията, е да опитаме да я победим с по-добра и точна информация”, твърди Ландръм.

При търсене на „доказателства за плоската Земя” в Ютюб видеата с повече гледания са комедийни скечове, надсмиващи се на плоскоземците или очевидни факти защо теорията не би трябвало да привлича последователи. Но при по-задълбочено търсене наяве излизат конспиративните видеоматериали, най-често придружени от заглавия като „Истината, която не ви казват”, „Нещото, което не учите в училище”, „НАСА ви лъже” и т. н.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах