Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как Ютюб подхранва теорията за плоската Земя

Все повече хора вярват в това, след като са гледали видеа на „капацитети“ в платформата

Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата в Ютюб единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията за плоската Земя. - Как Ютюб подхранва теорията за плоската Земя

Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата в Ютюб единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията за плоската Земя.

Ютюб има значителна роля в убеждаването на все повече хора, че Земята е плоска, показва ново проучване на Техническия университет в Тексас. Изследването е имало за цел да разбере как т. нар. „плоскоземци” са открили за съществуването на теорията и какво ги е накарало да повярват в нея. Мнозинството от анкетираните посочват като причина за това видеа по темата в Ютюб, предава Би Би Си.

Все повече хора започват да вярват в плоския вид на Земята заради „капацитети“, които им представят редица „доказателства” в платформата. Според проф. Ашли Ландръм, провела изследването, Ютюб трябва да промени алгоритмите си така, че зрителите на такива видеа да имат достъп до точна, научно доказана информация.

„В Ютюб има много полезна информация, но също и много дезинформация – коментира тя пред „Гардиън”. – Убеждението, че Земята е плоска, само по себе си не вреди, но идва в пакет с недоверие към институциите и властта като цяло.”

Алгоритмите, които Ютюб използва в момента, работят на принципа „повече от това, от което се интересувате”, тоест зададен е така, че да предложи сходно на вече видяното съдържание. Ако сте гледали едно видео, търсещо доказателства защо Земята е плоска, видеоплатформата автоматично ще започне да ви предлага клипове на същата тема. Това, според Ландръм, прави влизането в „заешката дупка” много лесно.

Изследването е проведено по време на две конференции на плоскоземци, когато 30 души са попитани как са започнали да вярват в теорията. Отговорилите разказали, че гледали други видеа с конспиративни теории, когато Ютюб предложил на вниманието им версията за плоската Земя. Някои от анкетираните споделят, че гледали видеата единствено, за да ги оборят, но впоследствие намират смисъл в аргументите и неусетно стават последователи на теорията.

Вижте още: КОРАБ ЩЕ ПЛАВА ПО „ПЛОСКАТА“ ЗЕМЯ, ЗА ДА ОПРОВЕРГАЕ СФЕРИЧНАТА И ФОРМА

Резултатите си Ландръм представи на ежегодната среща на Асоциацията за напредък в науката, провела се на 16 и 17 февруари. Според нея, на конспиративните видеа на плоскоземци и други теоретици трябва да отговорят самите учени със свои видеоматериали в Ютюб.

„Единственото оръжие, което имаме за справяне с дезинформацията, е да опитаме да я победим с по-добра и точна информация”, твърди Ландръм.

При търсене на „доказателства за плоската Земя” в Ютюб видеата с повече гледания са комедийни скечове, надсмиващи се на плоскоземците или очевидни факти защо теорията не би трябвало да привлича последователи. Но при по-задълбочено търсене наяве излизат конспиративните видеоматериали, най-често придружени от заглавия като „Истината, която не ви казват”, „Нещото, което не учите в училище”, „НАСА ви лъже” и т. н.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах