Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какъв да бъде площад „Славейков“? Вие имате думата

Допитване до читателите на „Площад Славейков“ за бъдещата визия на книжния пазар

Какво ще предпочетат софиянци: проекта на Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А.? Дали не са се привързали твърде много към преливащите от стока сергии на „Славейков“? - Какъв да бъде площад „Славейков“? Вие имате думата

Какво ще предпочетат софиянци: проекта на Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А.? Дали не са се привързали твърде много към преливащите от стока сергии на „Славейков“?

Книжната вселена на площад „Славейков“ скоро ще претърпи реконструкция. Звучи кощунствено на пръв поглед – как се ремонтира едно пространство така, че да не загуби своята магия? Подходът на Архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А. изглежда практично и в традициите на градските пазари по площадите на старите европейски столици – всеки уикенд площад в градския център се преобразява в пазар: за зеленчуци, за антиквари, готически (като в Барселона), за стари книги (като на „Славейков“ в София). Щандовете ще бъдат намалени и обновени. Дали обаче софиянци не са се привързали твърде много към преливащите от стока сергии? Към хаоса, отдаден на книгите… е, и на мартеници, канцеларски материали, календари, стари списания, дискове, грамофонни плочи, детски играчки от „Илиянци“…?

Реконструкцията ще започне през юни – и има достатъчно време да се намесим в проекта. Затова решихме да ви попитаме как бихте желали да се преобрази любимият площад „Славейков“. Предлагаме ви да заявите своето мнение в анкета: да остане ли книжният пазар в сегашния си вид, с около 60 щанда; да бъде ли всекидневен, или само в края на седмицата; да се премести ли завинаги другаде?

Ето какъв е площад „Славейков“ в настоящия му вид:

Снимка: Емил Георгиев

А това е визията му след реконструкцията: СВИВАТ КНИГИТЕ НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“ ДО 15 СЕРГИИ

В продължение на един месец можете да гласувате за бъдещето на площад „Славейков“ – имате възможност да дадете своя вот само веднъж от един IP адрес. След това ще предоставим резултатите от допитването на Столична община, в Направление „Архитектура и градоустройство“.

Гласувайте тук: КНИЖНИЯТ ПАЗАР НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“: КАКВО ДА НАПРАВИМ С НЕГО?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС