Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Каква е „храната на белите“ според социалните мрежи в Китай

Обядът за офиса на хората от Запада не трябва да има никакви подправки и не бива да предизвиква чувства, шегуват се в Китай

Китайските потребители са свикнали на многокомпонентен обяд, който често изисква повече време за приготвяне от стандартния европейски сандвич със салам и кашкавал. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Каква е „храната на белите“ според социалните мрежи в Китай

Китайските потребители са свикнали на многокомпонентен обяд, който често изисква повече време за приготвяне от стандартния европейски сандвич със салам и кашкавал. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Храната на белите“ се превърна в интернет сензация в социалните мрежи в Китай. Потребители на платформи като „Weibo“, ТикТок и „Xiaohongshu“ все по-често обсъждат и пресъздават кутиите с обяд за офиса или училище, характерни в западната култура, и споделят, че тази „бяла традиция“ ги е накарала да заобичат живота си от нова перспектива, пише „Бъзфийд“.

Съдейки по постовете, като báirén fàn (или „храната на белите“) в Китай се възприемат най-често студените сандвичи с колбас и кашкавал или бързо сглобени кутии за обяд, съдържащи най-често варено месо, ориз и няколко едро нарязани сурови зеленчуци за цвят. Много от публикациите са от китайски студенти, изненадани от семплия обяд на връстниците си в чужбина.

@kylazingaround “Lunch of suffering” lmao💀 #whitepeoplefood #whitepeoplethings #chinatrend #chinaviral #chinesetrend #chinesefood #viralfoodtrend #fyp #greenscreen ♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Под снимка на обяд с крекери, гарнирани с единично опаковани парченца кашкавал и не особено апепитно изглеждаща шунка един потребител пише, че опитал да този вид храна и „вероятно такова е чувството да си мъртъв“. Като част от тренда се обсъжда и видеото на жена, пътуваща във влак в Швейцария, чийто обяд се състои от салата в пакет, шунка и горчица. В отговор десетки потребители споделят своите впечатления от странните хранителни навици на познатите си в чужбина – една жена например разказва за своя колежка в Австралия, която си купила кутия с нарязани гъби от супермаркета и седнала отвън, за да ги яде сурови.

Популярно е твърдението, че „бялата храна“ няма никакви подправки, не изисква почти никаква подготовка и се консумира основно в офиса или училището. Теорията за това е, че храната в офиса и по време на работа умишлено не трябва да предизвиква никакви чувства, за да може когато човек се прибере у тях и се върне към обичайния си режим на хранене, да се почувства отново жив.

Но не всички китайци коментират негативно този вид хранене – докато някои го описват като „обяд на страданието“, десетки потребители смятат, че подобен бърз обяд спестява време и човек има повече време за себе си или семейството си. Китайските обеди са по-скоро комплексни и времеемки, отбелязва „Бъзфийд“, тъй като включват разновидност от зеленчуци, сос, месо и множество подправки. Освен това, отбелязват някои, „бялата храна“ е идеална за хората в Китай, които спазват режима „996“, и работните им часове са от 9 до 21 ч. шест дни в седмицата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС