Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какви картини окачват художниците на стените си?

Едгар Дега е може би е най-големият колекционер сред художниците

„Пикасо и Дали рисуват едно и също яйце“, автор: Давид Вела - Какви картини окачват художниците на стените си?

„Пикасо и Дали рисуват едно и също яйце“, автор: Давид Вела

Всички сме наясно с големите колекционери, от Медичите до Саачи, но феноменът на обствената колекция на художника е по-неизследван. Всъщност, много големи майстори са били и колекционери – още от дълбокото минало, та до днес. Може би не всички художници, притежавали изкуство на свои събратя, биха мислили за себе си като за колекционери, но новата изложба в Националната галерия в Лондон показва едновременно притежанията и собствените картини на редица автори. Художниците често харесват идеята да бъдат обградени от красиви и вдъхновяващи предмети, за да черпят вдъхновение от тях. Това понякога се превръща в обсесия. Колкото по-значим е художникът, толкова по-значима колекция притежава.

Експозицията „Картините на художниците“ позволява поглед отвисоко: Рембранд и Пусен, притежавани от Рейнълдс, Дега и Сезан в собственост на Матис, и Лушън Фройд, притежаван от… ами, от самия себе си. Фройд поставя началото на тази изложба с картината, която е подарил на Националната галерия: късен портрет от френския пейзажист от 19-и век Жан-Батист-Камий Коро. След като сте видели модерното „Италианско момиче“, веднага се замисляте за влиянието на това изображение върху собствените актове и портрети на Фройд. Всъщност той купува картината чак през 2001-а, а дотогава стилът му е напълно развит. Но самата идея за картини на велики художници, притежавани от други велики художници, вече има романтичен заряд и създава митове.

Лушън Фройд по-скоро е изключение. Повечето картини, притежавани от майстори, са им оказвали влияние. Това е проследим процес. Работите, купувани от даден художник, обикновено отразяват собствените му усилия. Да купиш картина от свой колега е вид оказване на почит.

Мащабът на изложените в Националната галерия произведения е стъписващ. Изненадващо е да видиш, че ван Дайк, който видимо се е повлиял от Тициан в бляскавите си портрети на аристократи, все пак е притежавал няколко платна от венецианския майстор. Дега пък дължи много на неокласициста Енгър. Но кой би предположил, че е притежавал „Мосю дьо Норвен“, един от най-добрите портрети на Енгър?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Днес почти никой не може да дори да мечтае за такива притежания. Не всички обаче са ценели собствеността си. „Сресването“ на Дега, чиито възхитилени преходи от червено към златно спират дъха, може и да е оказало влияние върху Матис, но това не му е попречило да продаде картината през 1936-а – а това е в зрелия му период, когато той не се е нуждаел от парите.

Два напълно абстрактни портрета от Пикасо, подарени на Матис в началото на 40-те, са сред малкото неща, които художникът е запазил. Разбира се, размяната на подаръци винаги е била важна част от оформянето на техните колекции. Дега, който може би е най-големият колекционер сред художниците, е имал не само 22 картини от Енгър и 22 от Дьолакроа, но и много произведения от свои съвременници – девет творби на Мане, сред които разменената за негова работа „Жена, държаща котка“ и все още шокиращата „Екзекуция на Максимилиан“. Всъщност, самият Дега възстановява целостта на картината, след като тя е разделена на четири парчета при смъртта на автора. Това е само една от многото скрити истории в тази изложба, позволяваща ни да видим невероятни произведения по нов начин.

Кураторите твърдят, че целта на изложбата не е обучение по история, но тя, разбира се, е точно това. Изкуството, гледано през очите на художниците, е място, на което Рейнълдс гледа Ван Дайк, той пък – Тициан, докато Матис наблюдава как Дега гледа Енгър, а Дега, Матис и Фройд са се вторачили в Сезан. Прекрасна демонстрация на факта, че в умовете на художниците цялото изкуство е здраво свързано в едно цяло.


Бел. ред. – със съкращения.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах