Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво биха си казали Тарантино, Иняриту, Бойл, Хупър, Скот и Ръсел?

„Холивуд Рипортър” събра на една маса режисьорите на най-добрите филми на сезона

В разговор на кръглата маса режисьорите разказват за любимите си филми и какви предизвикателства срещат в работата си. Снимки: Холивуд Рипортър - Какво биха си казали Тарантино, Иняриту, Бойл, Хупър, Скот и Ръсел?

В разговор на кръглата маса режисьорите разказват за любимите си филми и какви предизвикателства срещат в работата си. Снимки: Холивуд Рипортър

Ако сте почитател на киното, за вас януари е месец повече за вълнения, отколкото за зимна меланхолия. Не само че повечето от оскаровите претенденти, за които слушаме от месеци, ще бъдат пуснати на екран, но и Холивуд се обеднява, за да ги дискутира.

Дани Бойл („Стив Джобс”), Том Хупър („Момичето от Дания”), Дейвид О. Ръсел („Джой”), Алехандро Иняриту („Завръщането”), Ридли Скот („Марсианецът”) и Куентин Тарантино („Омразната осморка”) – тази кръгла маса е мечтана от всеки фен на киното. „Холивуд Рипортър” събра заедно тези велики режисьори, а едночасовото интервю бе водено от отговорния редактор на списанието Стивън Галоуей.
Подбрали сме най-интересните факти и разкази, които споделят шестимата режисьори.

Ридли Скот харесва романтични комедии

На въпрос кой филм биха сложили в капсула на времето, за да бъде запазен за вечни времена, Ридли Скот смайва колегите си с отговора: „Избирам „Сватбата на Мюриел”. Гледал съм го шест пъти, фантастичен е!” (бел. ред. – „Сватбата на Мюриел” (1994) е романтична комедия на режисьора П. Дж. Хоган). Тарантино пък си избира хонконгската екшън комедия с Джеки Чан „Полицейска история 3” (1992).

За трудностите с „Марсианецът”

Попитан кое е било най-голямото предизвикателство при снимките на „Марсианецът”, Ридли Скот е лаконичен:

„Нищо. Беше много просто.”

А на въпроса дали съжалява за нещо, той отговаря:

„Не. За нищо. Всищност ми каресва какво съм направил досега.”

Анимационни герои вдъхновили „Трима крале”

Става въпрос за популярните образи Уолъс и кучето му Громит и по-специално филмчето „Сбърканите панталони” (1993). Когато Дани Бойл споменава анимационната поредица на студио Aardman, Дейвид О. Ръсел се сеща за една история:

„Ползвах я, когато снимах „Трима крале”: ритъмът на филма; начинът, по който е режисиран [от Ник Парк]. Когато мислех за сцената с преследването в „Трима крале”, исках да притежава същите двигателни и стимулиращи качества. Гледах филмчето много пъти.”

Молба към Стенли Кубрик

„Бях завършил „Блейд Рънър” и резултатът беше катастрофален. Дотогава вече бях разговарял няколко пъти със Стенли, затова го повиках и казах:

„Виж сега, знам, че си се разсипал от снимане за „Сиянието” – знам, че имаш четири и половина месеца хеликоптерни материали. Мога ли да ползвам някои от тях, защото ще ми паснат отлично?”

На следващия ден получих 17 часа кинолента. Тъй че финалът на „Блейд Рънър” е заснет от Стенли Кубрик.”

Отляво надясно: Дейвид О. Ръсел, Том Хупър, Куентин Тарантино, Дани Бойл, Алехандро Иняриту, Ридли Скот.

Отляво надясно: Дейвид О. Ръсел, Том Хупър, Куентин Тарантино, Дани Бойл, Алехандро Иняриту, Ридли Скот.

Тарантино след филм № 10

„Искам да спра с киното в определен момент. Искам да пиша романи и пиеси. Бих искал да направя театрална адаптация на „Омразната осморка” – харесва ми идеята други актьори да могат да играят моите герои. Подготвям се за момента, когато ще пиша романи, филмови сценарии, филмови книги – и най-вече ще пиша и режисирам за театъра.”

Инариту и кошмарите с коне

Оказва се, че конете били толкова голям проблем, колкото и лошото време по време на снимките на „Завръщането”. По този повод режисьорът Иняриту отбелязва:

„Спомням си, че миналата година Клинт Истууд каза: „О, правиш филм с коне ли? Предложиха ми един такъв преди година и не приех. Съжалявам те.” Никога дотогава не бях снимал кон, а накрая буквално имах кошмари с коне.”

Дани Бойл и една изтрита сцена

„Снимахме сцена от „28 дни по-късно”, която така и не използвахме. Те караха едно такси из постапокалиптичната и превзета от зомбита Великобритания и си пееха Hotel Yorba, песента на „Уайт Страйпс”. Не я включихме във филма, но аз винаги съм искал да направя мюзикъл и тази сцена ми е любимата.”

Накратко:

* Тарантино продължава да недоволства от дигиталното кино, тъй като според него то не дава никакви причини на зрителите да напускат домовете си. Така киносалоните се превръщат в места, където срещу билет от 10 долара се показват DVD-та;

* Освен, че е благодарен на Стенли Кубрик заради „Блейд рънър” и обича да гледа романтични комедии, Ридли Скот твърди, че се занимава с йога;

* Дейвид О. Ръсел пък е зашеметен от таланта на актрисата Сюзън Луки, която се снима в сапунени сериали;

* Иняриту отново повтаря, че снимките на „Завръщането” са били изключително трудни. При това далеч не само заради конете;

* Том Хупър разказва как Еди Редмейн се подготвял цяла година за ролята си в „Момичето от Дания”, като опознавал обществото на транссексуалните.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС