Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво четат силните на деня – от „Винету“ до „Черният лебед“

Иска ни се повече политици - у нас и по света - да градят своя имидж чрез книгите

Днес българските политици не намират за важно да демонстрират внимание към книгите - затова и не очакваме появата нито на министър, нито на депутат на предстоящата Алея на книгата в София. - Какво четат силните на деня – от „Винету“ до „Черният лебед“

Днес българските политици не намират за важно да демонстрират внимание към книгите - затова и не очакваме появата нито на министър, нито на депутат на предстоящата Алея на книгата в София.

Българският премиер Бойко Борисов стана обект на присмех преди години след признанието, че любимата му книга е „Винету“. Обиден на медиите, които обявиха, че е чел само нея, министър-председателят не пропусна по-късно да разкрие и кои други четива са го оформяли като личност. Описанията му, за жалост, не достигнаха до съвременните автори…

Преди години родните политици нерядко посещаваха събития в културата, свързани с литературата. На редица издания на панаирите на книгата се отбиваха силните на деня и си тръгваха с по една чанта с нови издания. Днес българските политици не намират за важно да демонстрират внимание към книгите – затова и не очакваме появата нито на министър, нито на депутат на предстоящата Алея на книгата в София.

Тук събрахме литературните вкусове на някои от световните лидери. Някои признания вероятно са направени с цел имидж, но дори да е така, ни се иска повече политици – у нас и по света – да градят своя имидж чрез книгите. Защото тази политика е градивна, а и ползата ще бъде не толкова за тях, културата ще спечели повече – дори само един от зрителите или читателите на тази новина разгърнат книгата, за която са чули. Книгите са само началото.

Барак Обама

Generated by  IJG JPEG Library

Президентът на САЩ обича книгите. За 16 дни отпуск тази година той се похвали, че смята да прочете „всичко на Джеймс Солтър“, „целия невидим за нас свят на Антъни Доер“, „Шестото измиране“ от Елизабет Колбърт, „Непривична земя“ на Джумпа Лахири, „Между света и мен“ на Та-Нехиси Коутс и „Вашингтон: Живот“ на Рон Черноу. Това означава, че Обама е смятал да „поглъща“ по една книга на всеки два дни и половина.

Владимир Путин

Book2-a

Президентът на Русия разказва, че обича два типа книги. Първият е руска и световна класика, например произведения на Чехов, Толстой, Горки и др. В училище обожавал да чете романите на Александър Дюма. Вторият тип книги са биографии и мемоари, например записките на Петър I, Екатерина II, както и привърженици на твърдата линия на царското управление Пьотр Столипин. Днес Путин не чете толкова, предпочита аудиокниги.

Джордж Буш-младши

Book3-a

Гафовете на бившия американски президент Джордж Буш-младши родиха цяла серия от вицове. Веднъж Джордж Буш-младши дори беше заснет как пред ученици държи книга на обратно. Самият той е признавал, че чете много рядко. Любимата книга на Буш-младши е Библията.

Ангела Меркел

Book4-a

Канцлерът на Германия, която е като Немезида за целокупния гръцки народ, крие дълбоко в себе си нежна душа. Любимият автор на Ангела Меркел е източно-германският поет дисидент Райнер Кунце, с когото тя дори успяла да се запознае в студентските си години в Лайпциг.

Дейвид Камерън

Book5-a

Любимата книга на британския премиер е автобиографията на великия английски писател и поет Робърт Грейв „Сбогом на всичко това“. Дейвид Камерън харесва и „Черният лебед: въздействието на слабо вероятното в живота и на пазара“ на Насим Талеб.

Гордън Браун

Book6-a

74-ият премиер на Великобритания е разказвал, че едно от любимите му четива е детската стихотворна книжка с картинки „Охлюв и кит“ на Джулия Доналдсън. Преди да стане част от управляващата върхушка, лейбъристът, който през 2007-а наследи на поста Тони Блеър, е бил университетски преподавател по политически науки и тв журналист в Шотландия.

Никола Саркози

Book7-a

Бившият френски президент и княз на Андора никак не обича литературата. Саркози твърди, че не чете и не кара другите да четат. За сметка на това си пада по жените и сключвал брак три пъти – с Мари-Доминик Колиоли, Сесилия Сигане-Албени и Карла Бруни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg