Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво чете бъдещият президент? Нищо

Културата остана на опашката на дебата Цачева – Радев. Но научихме много

Думите „Личен избор“ описват чудесно отношението на Цецка Цачева и Румен Радев към книгите. - Какво чете бъдещият президент? Нищо

Думите „Личен избор“ описват чудесно отношението на Цецка Цачева и Румен Радев към книгите.

В четвъртък вечер Цецка Цачева и Румен Радев излязоха за 100-минутен кандидат-президентски дебат по БНТ. Един от тях двамата в неделя ще бъде избран за следващ държавен глава на страната. Едва ли някой е очаквал, че културата би заемала водеща позиция в разговора между кандидатите, и едва ли би се изненадал, че тя остана в самия край на предаването. Културата, знаем, е последна грижа на държавата. 

В 88-ата минута водещата Добрина Чешмеджиева зададе въпрос с подобна насоченост, като сама го определи като „провокация“. Предлагаме ви последвалия диалог без коментар.

ДОБРИНА ЧЕШМЕДЖИЕВА: Вие сте президент и едновременно сте поканени на две събития – мач на националния отбор по футбол на стадиона и на премиера на български автор в Народния театър. Къде ще отидете?

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА (без колебание): Аа, на Националния стадион с националния отбор. Може да не гледам премиерата, но ще отида на последващо представление.

ДЧ: Г-н Манушев да я гледа?

ЦЦ: Не, не (смее се), той също ще бъде с мен.

РУМЕН РАДЕВ: Аз ще реша въпроса по друг начин. Аз ще отида на мача, г-жа Йотова ще отиде на премиерата. Ще покрием всичко.

Както казахме – без коментар. Важното е, че всичко е покрито. Разговорът обаче продължава, този път в посока литературата.

ДЧ: Още един въпрос, който ще даде възможност на нашите зрители да ви усетят повече като хора, като личности. Кампанията беше дълга и тежка, затова да ви попитам – все още ли четете книгите, които и на старта на кампанията? И всъщност какво четете в момента, остава ли ви време за това?

ЦЦ: Моите книги са на страниците, на които бяха преди кампанията. С ръка на сърцето (слага лява ръка на сърцето си) – нямам време в момента за книгите, които ме чакат да бъдат прочетени.

РР: В момента не чета нищо, художествена литература, по осезаеми причини. Иначе Достоевски, „Братя Карамазови“, това за мен си беше подвиг, поне в началото – докато се придвижа до стотна страница. След това я изчетох на един дъх.

ЦЦ: Това в момента, в кампанията?!

РР: Не, не, преди кампанията (смее се).

ЦЦ: Ама аз разбрах какво четем в момента!

ДЧ: В момента, в момента, по време на кампанията.

РР: В момента нищо. Сега не чета художествена литература.

След закачливите признания, че кандидат-президентите нямат време за книги, улисани в спечелване на народната любов, ген. Румен Радев се възползва от оставащите секунди, за да ни разкаже за нещо наскоро прочетено.

Оставяме и него на вашето внимание, но предупреждаваме – дълбокомислените размишления и причинно-следствените връзки може и да ви объркат.

РУМЕН РАДЕВ: Между другото, Ерик-Еманюел Шмит, четох я тази книга наскоро, разгърнах я покрай мигрантските проблеми, казва се „Одисей от Багдад“ (бел. ред. – оригиналното заглавие е „Одисей from Багдад“). Много образно се описва пътят на един мигрант, цялата тази чисто човешка драма. Направи ми впечатление едно нещо там – бащата казва на сина, който поема от Ирак към обетованата земя за него, Лондон: „Сине, не отивай, защото оптимистите са два вида. Едните са оптимисти във времето, другите са оптимисти в пространството“.

Ние, българите, сме тук точно такива оптимисти – тези, които оставаме, сме оптимисти във времето, казваме: „След време ще се оправим“. Другите, които напускат България, са оптимисти в пространството. В края на краищата човек трябва да носи родината в себе си, където и да се намира, и да бъде такъв оптимист, че да работи тази негова родина да стане такава, че той самият с гордост да живее в нея. Мисля, че това е мисия на всички българи, около която ние най-сетне трябва да се обединим.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах