Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво да гледаме, докато дават Биг Брадър

„Площад Славейков“ ви препоръчва: изложбите „Следобедът на една идеология“ и „Вратите на София“, премиерата на книгата „Власт и съпротива“ на Илия Троянов

Мила Банчева като Анна и Антон Григоров като Вронски в спектакъла на Николай Поляков „Анна Каренина“, Театър „София“. - Какво да гледаме, докато дават Биг Брадър

Мила Банчева като Анна и Антон Григоров като Вронски в спектакъла на Николай Поляков „Анна Каренина“, Театър „София“.

С есента и културата се върна в града. Столицата вече не е онази августовска пустош, от която бягахме към морето. Сега обаче имаме огромен повод да избягаме от къщи – дават „Биг Брадър“. В момента има такова изобилие от събития, така че няма какво да ни задържи вкъщи следващата седмица (16 септември – 27 ноември). „Площад Славейков“ събра най-интересните предложения от културния афиш на столицата, които най-добре да посетите цялото семейство.

26 септември, понеделник

„Следобедът на една идеология” (16 септември – 27 ноември) – изложбата в СГХГ представя дългото време на спокойните следобеди от четиридесетте до осемдесетте. Какво ти време, това е безвремие: следобедите са предимно време за сън (или поне бяха, тогава, когато „на работа съм” означаваше „нищо не правя”). Картините на майстори като Андрей Даниел и Иван Кирков заслужават бавно разглеждане. Изложбата „Следобедът на една идеология”, с куратори Георги Лозанов и Георги Господинов, може да бъде посетена до 27 ноември.

С „Всяка вечер точно в шест“ Недко Солаков е част от изложбата „Следобедът на една идеология“ в СГХГ.

С „Всяка вечер точно в шест“ Недко Солаков е част от изложбата „Следобедът на една идеология“ в СГХГ.

Вижте още: ШАМАРИ В МРАКА

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Вратите на София“ (20 септември – 2 октомври), изложба на фотографа Темелко Темелков във Виваком артхол. В старата Телефонна палата може да бъде разгледана изложбата The Doors of Sofia (Вратите на София) на фотографа Темелко Темелков: 150 черно-бели фотографии на врати в града. Красиви и грозни, прясно боядисани или нашарени с графити, фотосите показват възможности за влизане, бягство, шмугване, укриване или просто прибиране у дома. Погледът отвъд вратите е оставен на собственото ни въображение.

Кадър от поредицата „Вратите на София“ на Темелко Темелков

Кадър от поредицата „Вратите на София“ на Темелко Темелков

27 септември, вторник

„Власт и съпротива“ на Илия Троянов, премиера във Виваком артхол. Авторът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ще представи новата си книгата си заедно с журналиста Тони Николов. При нарастващата соцносталгия напоследък един трезв поглед към тоталитарното минало е добре дошъл.

vlast

28 септември, сряда

„Момичето крал” – Дом на киното. Филмът за шведската кралица Кристина (най-образована владетелка в Европа, според Волтер), решила да изостави трона и протестантската религия, за да се отдаде на любовта си към изкуството в Рим, е копродукция между Финландия, Швеция, Франция, Германия и Канада, режисурата е на Мика Каурискмаки. Ролята на кралицата се изпълнява от Малин Буска.

29 септември, четвъртък

„Ричард ІІІ”, постановка на лондонския театър „Алмейда“, екранизация – кино „Люмиер”. Познатата кървава трагедия за хромия Шекспиров тиранин ще видим с Ралф Файнс в главната роля, режисурата е на Румърт Гулд.

Ралф Файнс в образа на Ричард III. Снимка: Alastair Muir

Ралф Файнс в образа на Ричард III. Снимка: Alastair Muir

Вижте още: БЕЗДУШЕН, ПРЕСМЕТЛИВ ПСИХОПАТ

30 септември, петък

„Ана Каренина”, Театър „София“, премиера. Адаптация за театрална сцена на класическия роман от Толстой за „руската мадам Бовари”. Режисьор е Николай Поляков, в любовния триъгълник ще видим Мила Банчева, Антон Григоров, Ириней Константинов.

Сцена от спектакъла „Анна Каренина“ на Театър „София“

Сцена от спектакъла „Анна Каренина“ на Театър „София“

Вижте още: НИКОЛАЙ ПОЛЯКОВ: САМО СЛЕПИЯТ НЕ БИ ВИДЯЛ ПОЛИТИКАТА В „АННА КАРЕНИНА“

1 октомври, събота

„Много шум за нищо” от Уилям Шекспир, Театър „Българска армия“. Представлението се играе вече 19 години. Успехът на спектакъла се дължи на комплекс от фактори, основният от които е режисьорът Красимир Спасов, който тази година празнува 75 г. Ще видите Иван Радоев, Георги Къркеланов, Мирослав Косев, Милан Миланов, Мирослав Пашов, Стефания Колева, Йоана Буковска…, а за останалото има грижата неостаряващият текст на Барда.

Режисьорът Красимир Спасов

Режисьорът Красимир Спасов

2 октомври, неделя

„Каквато ти ме искаш“ – постановка на режисьора Теди Москов по Луиджи Пирандело, Народен театър. Постановката на Теди Москов и изпълнението на Марин Янев, Стоян Алексиев и Снежина Петрова могат само да ви доставят удоволствие, така че защо не прескочите до Народния?

В спектакъла „Каквато ти ме искаш“ Теди Москов разкрива какво се случва в ума на една жена, в нейната роля - Снежина Петрова.

В спектакъла „Каквато ти ме искаш“ Теди Москов разкрива какво се случва в ума на една жена, в нейната роля – Снежина Петрова.

Вижте още: ИЗГУБЕНИ В ТЕАТЪРА НА ТЕДИ МОСКОВ

Изложба на фоторепортера Стоян Ненов, Чешки център, до 6 октомври. Фоторепортерът на „Ройтерс” спечели наградата „Пулицър” със снимката си на близкоизточен бежанец, опитващ се да се качи във влак в Македония под безразличните погледи на братята си по съдба, докато полицай се опитва да го удари с палка. Възможност за среща с фотосите на сериозен репортер, излагащ се на истински рискове в името на работата си.

Снимката, която донесе награда „Пулицър“ на фотографа Стоян Ненов

Снимката, която донесе награда „Пулицър“ на фотографа Стоян Ненов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах