Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една седмица без Биг Брадър. Какво да гледаме

Спектакълът от Уест Енд „Ричард III“, кинокласиката „Бурята“, антологията „Вкусът на живота“ на Иван Теофилов и концертът „Обичам Шостакович“

„Бурята“ е най-добрият филм на Дерек Джарман. - Една седмица без Биг Брадър. Какво да гледаме

„Бурята“ е най-добрият филм на Дерек Джарман.

Вечерите пред телевизора все по-рядко могат да минат приятно и обогатяващо, защото малкият екран е окупиран от знаменитости, които размятат я интриги, я мотики. Дори оставена само като фон, пошлостта нахлува неканена на семейната трапеза и доминира разговорите. Но животът е пълноценен и много по-интересен отвъд телевизора. Предлагаме ви културни алтернативи за всеки ден от седмицата. Така няма опасност да се засечете нито с Къщи, нито с Ферми. 

19 септември

„Ричард III“ – кино „Люмиер“, реж. Рупърт Гулд, с участието на Ралф Файнс и Ванеса Редгрейв, Великобритания, 2016, 194 мин. (с антракт). Прожекция на спектакъл на лондонския театър „Алмейда“ по пиесата на Шекспир.

Действието в спектакъла ни изпраща в края на Войната на розите в Англия. След дълги и изтощителни граждански войни измъчваният от тревоги крал Едуард заболява и умира. Брат му Ричард съзира възможност да грабне короната и успява чрез интриги и реки от кръв. Чрез отмъстителния и злобен Ричард Шекспир изследва всепоглъщащата природа на страстта за власт, белязана от конфликтите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

20 септември

„Червено“ – Театър „199“. Постановка на Владлен Александров по пиесата на Джон Лоугън за художника Марк Ротко. Участват актьорите Георги Кадурин и Иван Юруков.

„Ричард III“ – кино „Люмиер“

Вижте още: БЕЗДУШЕН, ПРЕСМЕТЛИВ ПСИХОПАТ

„Симфонични игри“ – Софийска филхармония. Ще прозвучат авторските произведения на Любомир Денев Concerto Nostalgico, рапсодия „Софийски нощи“ за пиано и оркестър и най-новото произведение на Денев – роксимфонията Queens Hits. Солисти са Мария Мартинова (пиано) и Васил Бележков (китара).

„Бащата” на „театъра на сетивата”, колумбиецът Енрике Варгас пристига у нас по специална покана на „Театър на сетивата София”, чийто вдъхновител и първоучител е той, за да премине през последния им спектакъл „CREAtorium – лабиринт в лабиринта”. В София Варгас ще проведе тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език. Преди това обаче, на 20 септември, почитателите му ще могат да се видят лично с него на среща-разговор в Литературен клуб „Перото”.

Панаир на куклите: Куклен театър Марибор, Словения – „Малкото синьо и малкото жълто“ ДНК, НДК, представление за деца

„Цветовете“ – ДНК, НДК – семеен уъркшоп на Столичен куклен театър

Ariel Doron, Израел – „Пластмасови герои” – ДНК, представление за възрастни

21 септември

„На ръба“ – Народен театър, авторски спектакъл на режисьора Александър Морфов

Вижте още: ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! НА РЪБА

„Бурята“ – Кино „Люмиер“. Филм на режисьора Дерек Джарман, Великобритания, 1979, 95 мин. Почитта на Джарман към последната пиеса на Барда е най-добрият му филм, майсторски заснет из сгради, които изглеждат като готическите рисунки на падналия Рим, излезли под четката на Джовани Пиранези.

„Труман“ – Кино „Люмиер“. Режисьор Сеск Гай, с участието на Рикардо Дарин, Хавиер Камара, Долорес Фонси, Алекс Брендемюл. Аржентина-Испания, 2015, 108 мин.

Панаир на Куклите: „Усмихни се” Зала 4, НДК – представление за деца на Столичен куклен театър

Майсторски клас – уъркшоп Петър Матасек, Чехия, ДНК, НДК

Ariel Doron, Израел – „Пластмасови герои” – ДНК, НДК – представление за възрастни.

22 септември

Панаир на куклите: Puppet Spirit, Белгия – „Две пръчки и три съчки“, Зала 4, НДК, представление за деца

„Цветовете“ – ДНК, семеен уъркшоп, подготвен от Столичен куклен театър

23 септември

„Г-н Ибрахим и цветята на корана“ – Народен театър, моноспектакъл на Мариус Донкин

24 септември

В този ден може са се усамотите в дома си с приятно четиво, затова предлагаме на вниманието ви две нови книги. „Вкусът на живота“ е автоантология на поета Иван Теофилов, който само преди няколко дни бе награден с отличието за цялостен принос към българската литература, присъждано от Литературен клуб „Перото“. Съвсем отскоро по книжарниците е романът „Тирза“ на Арнон Грюнберг, сравняван по класа от холандската преса с „Доброжелателните“ на Джонатан Лител и „Събота“ на Иън Макюън. С книгата читателите ще могат да се подготвят и за лична среща с писателя, който ще е един от специалните гости на фестивала „Синелибри“ през месец октомври.

25 септември

„Обичам Шостакович“ – зала „България“. Концертът е посветен на 110-годишнината от рождението на композитора Дмитрий Шостакович. Ще прозвучат произведенията Симфония № 9, Празнична увертюра и Концерт № 1 за пиано, тромпет и струнен оркестър. Диригент е Станислав Ушев, солисти са Пламена Мангова (пиано) и Вим ван Хаселт (тромпет).

Вижте още: ОТ ШОСТАКОВИЧ С ЛЮБОВ

https://youtu.be/-CvRTI1_Wsc

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах