Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Какво да правим в Деня на независимостта?

По-интересните събития от афиша в празничния 22 септември 2020 г.

Традиционно търновската крепост Царевец ще бъде осветена за 22 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво да правим в Деня на независимостта?

Традиционно търновската крепост Царевец ще бъде осветена за 22 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 22 септември през необичайната 2020 г. България ще отбележи 112 години от обявяването на Независимостта си от Османската империя. По традиция честванията ще се проведат в старата столица Велико Търново от 19 ч., а след тържествата в присъствието на представители на държавната власт ще започне аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Президентът Румен Радев няма да присъства на събитието в старопрестолния град, ще бъде в Пловдив, където ще участва в учредяването на фондация „Млади медици за България“ – организацията ще подпомага бъдещи медици да се развиват професионално у нас, като ще ги мотивира с финансова подкрепа в размер на половин заплата на начинаещ лекар.

Но и в София ще има какво да се прави в почивния вторник. Ако решите да отбележите празника в столицата, предлагаме ви по-интересните събития.

София

11 ч. – Ден на независимостта с Free Sofia Tour, Съдебната палата

Безплатната обиколка ще предложи на участниците да преоткрият столицата и най-емблематичните ѝ сгради и символи с професионален екскурзовод.

11-16 ч. – Световен ден без автомобили, ул. „Ген. Й. Гурко“

Улицата ще бъде затворена за автомобили в участъка между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Посетителите ще може да тестват електрически автомобили и тротинетки в пешеходния участък.

19 ч. – Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, кино „Кабана“

Входът е с билети.

19 ч. – Концерт на Оркестър „Симфониета“ – Враца с премиери на български композитори, зала „България“

Солисти са Надежда Цанова (пиано), Петър Македонски (тромпет) и Христо Захариев (фагот). Диригент е Христо Павлов. В програмата са произведения на Румен Бояджиев-син, Венцислав Мицов, Константин Илиевски, Стоян Бабеков, Христо Павлов и Николай Димитров.

20 ч. – „Последната тайна на Фреди Меркюри“, Летен фестивал на София – Южен парк II

Режисьор на спектакъла е Съни Сънински, хореографията е на Мила Искренова. В спектакъла, който разказва алтернативна история за последните дни от живота на фронтмена на „Куийн“, участват Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич, Лили Шомова и Донка Аврамова – Бочева.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах