Какво да правим в Деня на независимостта?

По-интересните събития от афиша в празничния 22 септември 2020 г.

Традиционно търновската крепост Царевец ще бъде осветена за 22 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво да правим в Деня на независимостта?

Традиционно търновската крепост Царевец ще бъде осветена за 22 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 22 септември през необичайната 2020 г. България ще отбележи 112 години от обявяването на Независимостта си от Османската империя. По традиция честванията ще се проведат в старата столица Велико Търново от 19 ч., а след тържествата в присъствието на представители на държавната власт ще започне аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Президентът Румен Радев няма да присъства на събитието в старопрестолния град, ще бъде в Пловдив, където ще участва в учредяването на фондация „Млади медици за България“ – организацията ще подпомага бъдещи медици да се развиват професионално у нас, като ще ги мотивира с финансова подкрепа в размер на половин заплата на начинаещ лекар.

Но и в София ще има какво да се прави в почивния вторник. Ако решите да отбележите празника в столицата, предлагаме ви по-интересните събития.

София

Фантастико

11 ч. – Ден на независимостта с Free Sofia Tour, Съдебната палата

Безплатната обиколка ще предложи на участниците да преоткрият столицата и най-емблематичните ѝ сгради и символи с професионален екскурзовод.

11-16 ч. – Световен ден без автомобили, ул. „Ген. Й. Гурко“

Улицата ще бъде затворена за автомобили в участъка между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Посетителите ще може да тестват електрически автомобили и тротинетки в пешеходния участък.

19 ч. – Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, кино „Кабана“

Входът е с билети.

19 ч. – Концерт на Оркестър „Симфониета“ – Враца с премиери на български композитори, зала „България“

Солисти са Надежда Цанова (пиано), Петър Македонски (тромпет) и Христо Захариев (фагот). Диригент е Христо Павлов. В програмата са произведения на Румен Бояджиев-син, Венцислав Мицов, Константин Илиевски, Стоян Бабеков, Христо Павлов и Николай Димитров.

20 ч. – „Последната тайна на Фреди Меркюри“, Летен фестивал на София – Южен парк II

Режисьор на спектакъла е Съни Сънински, хореографията е на Мила Искренова. В спектакъла, който разказва алтернативна история за последните дни от живота на фронтмена на „Куийн“, участват Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич, Лили Шомова и Донка Аврамова – Бочева.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах