Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Какво да правим в София на 24 май

По-интересното от културната програма за празника

Тази година паметникът на светите братя е бил реставриран за първи път в 50-годишната си история. Снимка: Площад Славейков - Какво да правим в София на 24 май

Тази година паметникът на светите братя е бил реставриран за първи път в 50-годишната си история. Снимка: Площад Славейков

Богата празнична програма с ученически концерти, завръщане на книгите на площад „Славейков“ и вход свободен за общинските културни институти ще съпътстват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в София.

Както вече бе съобщено, началото на празненствата на 24 май започва още в 10,30 ч. с обичайния „Парад на буквите“ от пл. „Независимост“ до Народната библиотека. В 11 ч. ще се проведе най-масовото изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ – за пръв път с всичките му 14 куплета (досега масово са изпълнявани само първите шест). Събитието отбелязва два повода – 130 години от написването на песента и 50 години от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

На 15 април 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“. Девет години по-късно – през 1901 г. – на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и отлага. На 9 май Пипков забелязва едно от момчетата съсредоточено да чете стихотворение в неговия час, взима книжката му и се зачита. Преди да преполови стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. С тебешир записва нотите върху дъската, за 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за първи път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

По време на тоталитарната власт в текста на химна са нанесени идеологически корекции. Променени са някои стихове, премахнато е споменаването на Бог и апостолите, цели куплети са напълно изтрити от читанките.

След демократичните промени в страната  през 90-те години на XX век текстът на химна е възстановен напълно в оригинал. На ученическите празници и до днес обаче продължават да се изпълняват само първите шест от общо четиринайсетте куплета на стихотворението.

Като част от културната програма пред Народната библиотека, поетът Иван Ланджев ще произнесе празничното слово.

Вижте още: НАЙ-МАСОВОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ“ ЗА 24 МАЙ

След това от 12 до 16 ч. честванията се преместват пред Народния театър, където предстои празничен концерт. Над 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена своите програми, сред тях български народни песни и танци.

Любими откъси от популярни съвременни и класически български произведения ще звучат цял ден на площад „Славейков“. След години на ремонти, книгите ще се завърнат там, макар и в необичаен формат – на запис. В 11 ч. започва програмата на живо, която ще предложи литературни четения и срещи с разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова.

ЗВУКЪТ И ЕХОТО НА КНИГИТЕ НА ПЛОЩАД „СЛАВЕЙКОВ“

Столичната библиотека ще отбележи празника с тематичната изложба „Първоучителите“ с интересни, някои малко познати издания от фонда си. Подредена в Мраморното фоайе, тя ще проследи историята на Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, както и зараждането на Деня на просветата и писмеността. Интерес представляват книгите, представящи различни български шрифтове и азбуките – глаголицата и кирилицата, както и първи нотни издания и грамофонни плочи с музикални творби, посветени на светите братя Кирил и Методий.

Посетителите ще могат да видят и редки книги за светите братя и техните ученици и сборници жития, представени от Александър Теодоров-Балан, Иван Дуйчев, Васил Киселков, Ян Билли, Никифор Начов, проф. Емил Георгиев, Цветан Стоянов и др.

Инициативите на Столична библиотека ще излязат извън центъра с Библиобуса. От 10 до 13 ч. мобилната библиотека ще гостува в парк „Овча купел“, където всички желаещи ще получат едногодишна безплатна читателска карта.  За децата е предвидена специална програма с различни занимателни игри и подаръци – детски книжки.

По традиция общинските културни институти ще работят с вход свободен. Безплатно ще се влиза в Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София, Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, както и в Регионалния исторически музей и филиалите му.

Посетителите на Софийската градска галерия имат последни дни да видят изложбата „Войната! И подлуде светът“ с картини на Владимир Димитров-Майстора и други художници, отразявали Балканската война. По случайност експозицията с батални сцени съвпадна с руската война в Украйна.

Междувременно може да се разгледа експозицията „Реалност и мистика“,  поглед към реалността и мистиката в произведенията на конкретни творци в областта на графиката и скулптурата, подредена само с творби, влезли във фонда на галерията чрез дарения. Представя се творчеството на Веселин Стайков, Преслав Кършовски, Румен Скорчев, Николай Майсторов и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах