Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Какво да правим в София около Великден?

Най-интересните изложби в столицата в предстоящите празнични дни

Ризница и шлем от Голямата могила между селата Маломирово и Златиница,
Ямболско, IV в. пр. Хр. - един от експонатите, който може да се разгледа в Археологическия музей покрай Великден. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков - Какво да правим в София около Великден?

Ризница и шлем от Голямата могила между селата Маломирово и Златиница, Ямболско, IV в. пр. Хр. - един от експонатите, който може да се разгледа в Археологическия музей покрай Великден. Снимка: Диляна Димитрова/Площад Славейков

Театри, опери, музеи и концертни зали по традиция ще бъдат затворени за Великден, но изобилие от изложби в дните преди и след светлия православен празник ще ангажират публиката, останала в София. Фотографски изложби на открито, информативни „мечешки“ пана и интригуващо представяне на тракийско въоръжение ще отброяват дните до 24 април.

Софийската градска художествена галерия няма да работи от 22 до 25 април, но от 20 април във филиала „Васка Емануилова“ може да се разгледа изложбата „Басейн Рай“ с фотографии на Яна Лозева. Експозицията, която ще продължи до 19 май, представя „визуалните поеми“ на авторката. В тях действието се развива на място, познато на Яна Лозева още от детството ѝ. Важна обаче е не неговата конкретна география, нито биографичната му значимост. За фотографката това място е остров на времето, късче (басейн) рай, в който отделните мигове се оглеждат във вечността.

Фотографиите са свързани със съзерцание и наслада от детайлите на обикновения живот. Те оформят разказ за детството и детето, който всеки може да припознае като част от своя живот.

Общата история на Боби, Веско, Дана, Маринка, Мима и др. ще бъде разказана на Моста на влюбените в изложбата „Спасените: 20 години история“. Експозицията от 60 платна с фотографии и информация ще може да се разгледа от 21 април и е посветена на обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица и неговата дейност. През последните 20 години в България паркът е спасителен оазис и рехабилитационен хъб, понастоящем в него живеят 19 мечки.По-голяма част от обитателите са бивши „танцуващи мечки“ от България, както и няколко от Сърбия и Албания. Освен тях, паркът приютява и мечки, пострадали от човешка намеса – отглеждани в плен или при неблагоприятни условия – в тесни клетки в циркове, хотели и зоокътове. Спасените мечки преминават през процес на адаптация и рехабилитация, за да се възстановят от предишния си живот в плен и да свикнат в условия, близки до естествените за вида им.

От 19 април 2022 г. паркът в Белица посреща отново посетители с ново име, което отбелязва изпълнената мисия – от Парк за танцуващи мечки, той се преименува на Парк за мечки.

Фамилията Табакови е в центъра на фотоизложбата „Емил, Юлиян, Мартиан… – диригентът и двамата му синове визуални артисти са представени през фотографското око на Стефан Джамбазов. Откриването е на 28 април в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ на „Сливница“.

Много от фотографиите документират времето преди пандемията от Ковид-19, но не са малко и тези, на които маските са на лицата на сниманите. Изложбата представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията. Снимките на Стефан Джамбазов разказват радостта от красивата връзка между бащата, забележителен музикант и синовете му, талантливи и много различни художници. Мястото на фотоизложбата е избрано неслучайно – в „Свети Лука“ завършват средното си образование Юлиян и Мартиан Табакови.

В Археологическия институт с музей при БАН може да се разгледа изложбата „Доспехите на тракийските воини“. Около 60 тракийски шлема, десетки брони, нагръдници и части от щитове са изложени в музея, показани са експонати, принадлежали на висшата тракийска аристокрация, на принцове от различни династии, а в три витрини са изложени царски ризници, шлемове и оръжия с изключителна изработка и украса.

Вижте още: ТРАКИТЕ С КАЛПАЦИ ПОД БОЙНИТЕ ШЛЕМОВЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах