Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво е чел Харуки Мураками като дете?

Японски вестник публикува библиотекарски картон, където фигурира името на писателя

Харуки Мураками е човек, чиито работа и начин да създава литературата си, са тема на изследване, казват от вестника, публикувал новината.  - Какво е чел Харуки Мураками като дете?

Харуки Мураками е човек, чиито работа и начин да създава литературата си, са тема на изследване, казват от вестника, публикувал новината.

Харуки Мураками е сред най-омагьосващите писатели. В неговите книги се сблъскват абсурдизъм и сюрреализъм, философия и поп-култура, секс и японски традиции, а героите му рядко не са обвити в притегателен мистицизъм. Но откъде се ражда този дух в творчеството на Мураками? Наскоро почитателите му получиха рядък поглед към работното му бюро. Сега пък японски вестник публикува изтекъл библиотечен картон, който показва какво е чел като дете бъдещият голям писател.

Като ученик в западния пристанищен град Кобе, Мураками е заел от училищната библиотека тритомното издание със събрани съчения на френския писател Жозеф Кесел, показва документът, публикуван от вестник „Кобе Шимбун“ и цитиран от британския „Гардиън“.

Не става ясно дали Мураками, тогава гимназист, е прочел може би най-известния роман на Кесел – „Дневна красавица“ от 1928 г., който разказва за жена, която през деня работи като проститутка, а вечер се завръща към живота си на домакиня. Книгата не е излизала на български език (а у нас и самият Кесел е публикуван за последно преди 85 години). „Дневна красавица“ обаче е филмиран през 1967 г., с участието на една от иконите на френското кино Катрин Деньов.

„Кобе Шимбун“ издава читателските навици на Мураками отпреди половин век, след като е достигнал до библиотекарски книжа на гимназията, в които се е натъкнал и на името на писателя като един от потребителите на заемната. Информацията за Кесел обаче е единствената, която достига до нас.

Америка за България

Новината предизвика остра реакция от страна на Японската библиотекарска асоциация, която обвини „Кобе Шимбун“ в нарушаване на личното пространство на Харуки Мураками и на останалите ученици, чиито имена се виждат на картона.

От печатното изданието обаче се защитиха с аргумента, че авторът е лицето на съвременната японска литература и всичко, свързано с професионалния му живот, е обект на разбираем интерес.

„Мураками е човек, чиито работа и начин да създава литературата си, са тема на изследване – коментира пред „Франс прес“ Хидеаки Оно, асистент-отговорен редактор в „Кобе Шимбун“. – Той е познат с дълбок поглед към британската и американската литература. Но [картонът] показва, че също така е разглеждал френската в младите си години. Вярваме, че този факт е от огромен обществен интерес.“

Самият Харуки Мураками, традиционно, не коментира случилото се.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах