Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Какво е да си жена на „бивш човек“, екранизират „Поразените“ на Теодора Димова

Обявиха филмовите проекти, които ще получат държавна помощ за реализация

Писателката Теодора Димова. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Какво е да си жена на „бивш човек“, екранизират „Поразените“ на Теодора Димова

Писателката Теодора Димова. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Екранизациите на два романа за горчивата женска съдба са сред одобрените нови български филми от Националния филмов център през втората сесия за 2021 г., обявена сега.

„Поразените“ на Теодора Димова разказва за съдбата на жените на „бившите хора“ след Народния съд. С неговата реализация ще се заеме режисьорът Петър Попзлатев. „Остайница“ на Рене Карабаш пък разказва особената история на албанските жени, които приемат завинаги ролите на мъже заради примитивния закон за кръвната вражда. Филмът ще бъде с режисьор Костадин Бонев. Резултатите от конкурсната сесия са публикувани на сайта на НФЦ.

Седем филма са одобрени в категорията над 600 хил. лв. Експертите са отказали финансиране на екранизацията на „Чамкория“ от Милен Русков, чиято филмова реализация е предложена от режисьора на „Възвишение“ Виктор Божинов. Без финансиране остава и „Балканска рапсодия“ по романа на Мария Касимова-Моасе с режисьор и сценарист Димитър Коцев-Шошо. Сред отхвърлените проекти има филми на Ивайло Христов, Камен Калев, Киран Коларов, Асен Блатечки, Иван Ничев и др.

Националният филмов център предвижда да финансира режисьорския дебют в киното на Китодар Тодоров с проект, наречен „Париж 18“.

Проектите за финансиране са избрани от комисия в състав: Весела Казакова, Станислав Дончев, Андрей Андонов, Иван Павлов, Димитър Костов, Жорета Николова и Божидар Манов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах