СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коя е „ONÀ“, заради която Илон Мъск би обул терлици

Има още един ресторант в България, който предлага не просто висша кулинарно майсторство, а цялостно изживяване - „Диечи“

В „ONÀ“ посрещат гостите си на обща дълга маса. Снимка: „ONÀ“ - Коя е „ONÀ“, заради която Илон Мъск би обул терлици

В „ONÀ“ посрещат гостите си на обща дълга маса. Снимка: „ONÀ“

Резервация от човек на Илон Мъск у нас за вечеря в гурме ресторант във видинското село Стакевци силно развълнува социалните мрежи в България. Представител на най-богатия човек на планетата се е свързал с „ONÀ“, за да направи резервация за април 2023 г. Интересът му е провокиран от снимка на Белоградчишките скали (или може би от последвалата покана от министъра на туризма Илин Димитров).

Собственикът на Туитър, „Тесла“ и „СпейсЕкс“ очевидно е почитател на fine dining изживяването – мода от последните години, която не е по възможностите на всеки. Ценители на изтънчената храна пътуват до ресторанти, все по-често разположени далеч от големите градове, където се отдават на многостепенна дегустация. Менютата често са подчинени на най-качествените местни продукти. И ако Мъск наистина се появи в северозападния край напролет, той ще бъде посрещнат не само от природните, но и от кулинарните забележителности на региона.

Вижте още: ИЛОН МЪСК ПЛАНИРА ДА ВЕЧЕРЯ В СЕВЕРОЗАПАДА?

„ONÀ“ означава „тя“ на северозападен диалект. Гостите са максимум 12 и често правят резервациите си месеци по-рано, хранят се на обща маса, има и специфичен дрескод – в ресторанта се влиза като в храм и обувките не са разрешени. Ако Мъск се появи да вечеря там през април, той заедно с всички останали гости, ще получи комплект терлици, които след това може да му останат за спомен от кулинарното приключение. Освен това ще може да плати с биткойн, криптовалута, която неведнъж е рекламирал в Туитър.

Снимка: „ONÀ“

Гостите в ресторанта получават по чифт терлици. Снимка: „ONÀ“

Ресторантът отваря през 2021 г. в Стакевци, село едва на няколко километра от сръбската граница с постоянно население от 156 души. Бутиковото заведение предлага седемстепенно дегустационно меню, което залага на продуктите местно производство. Създава го шеф готвачът Филип Захариев, родом от Видин. През 2004 г. той започва да готви във видинско бистро, няколко години работи в софийски ресторанти, но решава да замине за чужбина. Минава през Италия и Русия, но с най-голям успех готви в Швеция, Финландия и Норвегия. В продължение на почти 6 години е главен готвач в най-северния ресторант на света във Финландия, който е номиниран за номер едно през 2017 г.

Бриош, гъши дроб, маринован клен, тиква. Снимка: „ONÀ“

Стакевският ресторант успява да привлече не само множество родни и чуждестранни ценители на високата кухня, но и шеф готвача Ана Рош, собственик на словенския „Хиша Франко“, отличен с 2 звезди „Мишлен“ и на 21-ва позиция в класацията „Петдесет най-добри ресторанти в света“. Рош и Захариев ще готвят на четири ръце през декември, места вече няма, а вечерта е изцяло благотворителна. Самата Рош, считана за една от най-добрите жени шеф готвачи на съвремието ни, е отказала заплащане, а местата в ресторанта са били запазени за онези, които са били готови да предложат най-висока сума. Средствата отиват в помощ на Сдружение „Рето-Надежда“ – организация, която помага безвъзмездно на наркозависими, бездомни, сираци и т.н., без да получава държавна помощ.

Шеф готвачът Филип Захариев. Снимка: „ONÀ“

„ONÀ“ е брънка във веригата на fine dining кулинарията, която от няколко години се опитва да разцъфне и у нас. Кулинарни многостепенни пиршества предлагат и в бутиковия ресторант „Диечи“ в Девино, Търговищко, на чиято трапеза имах късмета да присъствам през юли. Ресторантът се управлява от Джанфранко и Анна Киарини, двойка шеф готвачи, които се отнасят към клиентите си като към скъпи гости. Това на практика е вярно, тъй като не само се прави резервация месеци по-рано, но и ресторантът е разположен на първия етаж на старото училище в селото, което двамата са превърнали в свой дом. Вечерята ни бе приготвена на четири ръце – партнираха си Джанфранко Киарини и Даниел Галмиш, четири пъти носил „Мишлен“ на ресторанти, в които е работил.

Джанфранко Киарини и Даниел Галмиш готвиха заедно през юли. Снимка: „Диечи“

Както подсказва името, допускат се не повече от 10 души, почти колкото е постоянното население на Девино. Ресторантът е ориентиран към местното земеделие и се стреми да бъде напълно самодостатъчен – в градината растат плодове, зеленчуци и подправки, редовни участници в ястията за гостите, наблизо подремва кучето на Джанфранко, специално обучено за лов на трюфели, семейството се грижи и за няколко пчелни кошера. Водата за пиене и готвене се извлича от кладенец, а мисията на семейство Киарини е до 2024 г. да осигури и собствен добив на електричество.

Менюто се обновява в зависимост от сезона и се състои от 10 ястия. Антрактът между двете части на вечерята представление е идеален човек да поседне на пейката пред училището и да се потопи в съзерцание на старопланинския залез отсреща.

Висше кулинарно майсторство с местни продукти в с. Девино, Търговищко. Снимка: „Диечи“

Нито „ONÀ“, нито „Диечи“ са попаднали на радара на „Мишлен“, вероятно е въпрос на време да се случи. Туристическият гайд като че ли не задържа задълго окото си на Балканите, но винаги оценява усилията за самодостатъчност на ресторанта, както доказва и въвеждането на „зелена звезда Мишлен“ за заведенията, които прилагат устойчиви практики при създаването на ястията си.

СТАРОПЛАНИНСКИ ПЕЙЗАЖ С ЖУ ОТ ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ

Такава например има „Gostilna Repovž“ в словенското село Шентянж, където живеят около 400 души. Ресторантът кани хора „с добри души и любопитни стомаси“ да изживеят кулинарно пътешествие в земите им – семейство Реповж се грижи за гостилницата си вече над 300 години, а в прилежащите им ниви и постройки отглеждат не само зеленчуци, плодове и билки домашно производство, но и прасета, зайци, овце… Дегустационното меню се предлага в три варианта, за да е достъпно за хора с различни възможности – „най-краткото“ се състои от 4 ястия и е на стойност 50 евро.

Шеф готвачите разчитат на нов прочит на традиционното и използват предимно продукцията, произведена от фермата на Реповж, а сред акцентите несъмнено са антипастите, „цяло ястие сами по себе си“, отбелязват в сайта „Мишлен“. Словенският ресторант е и в селекцията „Биб Гурман“, там попадат заведения, които предлагат по-достъпни цени на гурме ястията си.

На няколко часа път с кола от България се намира друго изкушение с две звезди „Мишлен“ – „Turk Fatih Tutak“ в Истанбул впечатлява със симбиозата между уважението към традициите и новите тенденции в кулинарията. Собственик и главен готвач е Фатих Тутак, възприел догмата на кухнята с нулев отпадък. Менюто на ресторанта му се променя ежедневно, но няма опция да бъде пригодено за вегетарианци.

Кухнята, в която твори, е сред 20-те най-добри ресторанта в света според „CNN Travel“, а в преживяването Тутак включва готвене пред гостите, както и обиколка на кухнята след вечеря. Преживяването не е така ексклузивно като в бутиковите ресторанти у нас – „Turk“ побира петдесетина гости наведнъж, но залага на личния подход.

Дори да не обуе терлиците в „ONÀ“, интересът на Илон Мъск към Белоградчишките скали и резервацията му за вечеря накара българите да погледнат с други очи на най-бедния регион на България, както и на храната като изкуство и преживяване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90