Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво е престъпление-мечта? Да откраднеш Страдивариус

Салах Салахадин осъден на 7 години затвор

Цигулката Страдивариус била открита 9 дни след кражбата, непокътната в куфар. - Какво е престъпление-мечта? Да откраднеш Страдивариус

Цигулката Страдивариус била открита 9 дни след кражбата, непокътната в куфар.

Похитителят на цигулка Страдивариус, оценена на 5 млн. долара, беше осъден в САЩ на 7 години затвор. 42-годишният Салах Салахадин обявил пред свой приятел, че това е бил удар-мечта не само заради стойността на инструмента, но и заради лекотата, с която го грабнал от ръцете на разхождащ се по улицата музикант.

42-годишният Салах Салахадин извършил престъплението с електрошокова палка.

42-годишният Салах Салахадин извършил престъплението с електрошокова палка.

300-годишната цигулка бе отнета през месец януари от Франк Олмонд, концертмайстор в Симфоничния оркестър на Милуоки, който вървял към колата си преди представление. Музикантът бил нападнат с електрошокова палка. Инструментът беше открит 9 дни по-късно непокътнат в куфар в дома на приятели на Салахадин в Милуоки. Те заявили пред полицията, че намали представа какво имало в куфара на тавана им.

Цигулката, известна като Липински Страдивариус, е произведена през 1715 г. Тя е била дадена назаем на Олмонд за неопределено дълъг период от време от частен колекционер.

Салах Салахадин можеше да бъде осъден на 10 години, но присъдата му беше намалена на 7 години, след като през октомври се призна за виновен по углавно престъпление. След като излезе от затвора, той ще има още 5 години пробация.

Случаят с цигулката Страдивариус не е първото арт престъпление в „кариерата“ на Салахадин. През 2000 г. той се призна за виновен в опит да препродаде статуя за 25 000 долара на собственик на галерия, от която тя е била открадната през 1995 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90