POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво и къде на Трети март с вход свободен

Експозиции за Васил Левски, филми на Бинка Желязкова, музикален маратон с класическа българска музика

Колаж: „Площад Славейков“ - Какво и къде на Трети март с вход свободен

Колаж: „Площад Славейков“

Градската художествена галерия, Музеят за история на София, паркът „Врана“ и зоологическата градина в столицата ще работят с вход свободен за Трети март. По традиция националният празник в София ще бъде отбелязан от всички общински културни институти и от филиалите им.

Посетителите в Софийската градска художествена галерия ще могат да разгледат свободно аудио-визуалната инсталация „Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена“ на Наталия Йорданова. Експозицията е посветена на идеята за мита в киното, паметта и потенциала на изкуствения интелект и технологичното въображение в процеса на една историческа приемственост. В основата на инсталацията са филмите на Бинка Желязкова, авторката изследва възможността за диалог между поколенията посредством използването на нови медии.

С вход свободен са и филиалите на СГХГ – галерия-музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”. Работното време е празнично – от 11 до 18 ч.

Регионален исторически музей-София отваря врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад „Бански“ № 1, археологическите останки под бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, археологическото ниво на храм „Света София“ и Триъгълната кула на Сердика.

Освен постоянната експозиция в основната сграда на музея, в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16) е изложена „Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие“ с архивни документи и предмети от епохата, осветяващ подробности за обиколките на Левски в София.

Цял ден ще работи и концертен комплекс „България“, където от 11 до 21 ч. предстои маратон с камерни и симфонични оркестри с програма с български изпълнители. Всички събития могат да се посетят с един билет на стойност от 15 лева, ще има и видео излъчване на живо на по-ниска цена.

Вижте още: ДЕСЕТ ЧАСА МУЗИКА НА ЖИВО ЗА ТРЕТИ МАРТ В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

Националният исторически музей ще работи специално за празника, за по-малките ентусиасти се организират ателиета като „Изработка на знамена“ и „Изработка на тематична Pop-up книга“.

Шипка

Тържествен молебен ще даде тон на честването на Националния празник в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. От 11 часа започват тържествата на връх Шипка. Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч. и експозицията ще може да се посети с вход свободен.

На върха тази година ще бъде премиерът Гълъб Донев. В 11,30 ч. той ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите воини, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В 11,45 ч. министър-председателят ще отправи приветствие по случай Националния празник.

По-късно през деня Донев ще присъства и на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“ в София. Началото е в 18,30 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg