Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Какво и къде на Трети март в София и страната

Шествие с тъпани и гайди за Трети март в столицата, във Варна пробуждане с хоро, в Банско и Пампорово скиори в носии

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво и къде на Трети март в София и страната

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

142 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който България се освобождава от Османската империя, се навършват на 3 март тази година. Въпреки че тържествата на Шипка бяха отменени заради опасността от коронавирус, хиляди наши сънародници вероятно ще изкачат върха, за да почетат паметта на опълченците, загинали в Руско-турската война.

Вижте още: БЕЗ ТЪРЖЕСТВО НА ШИПКА ЗА ТРЕТИ МАРТ, НО ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ПРОИЗНЕСЕ СЛОВО

Повода ще отбележат и редица културни институции в София и страната. Официалните чествания на празника в София ще започнат в 11 ч. на Паметника на незнайния воин, където ще се проведе церемония по издигането на националното знаме на Република България в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. За 18,30 ч. е обявена тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“, на която президентът ще държи реч.

Във Велико Търново от 11 ч. ще се проведе Празничен благослов, отслужен от свещеноиконом Славчо Иванов. Следва полагане на цветя на паметника „Майка България”. В програмата на града е включена безплатна пешеходна обиколка с беседа. Тя започва в 10 ч. площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“ и ще мине по маршрута музея „Затвор“, Сарафкина къща, исторически места по ул. „Гурко“ и паметник „Майка България“. Беседата се организирана от регионалния исторически музей. Аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ започва от 20 ч.

Във Варна официалната част започва в 10 ч., когато националното знаме ще бъде издигнато на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. В 11 ч. пред Народно читалище „Просвета 1927” в квартал „Аспарухово“ ще започне концертът „Да празнуваме заедно – пробуждане с хоро”. В 18 ч. ще започне празничният концерт-спектакъл „Свободна България”, който ще се проведе в зала 1 на Фестивалния център с вход свободен. В 19,30 ч. на Морската градина ще има тържествената заря.

В Пловдив комитет „Родолюбие“ организира Поход на свободата. Шествието е предвождано от членовете на комитета, които в четническо облекло ще носят копия от знамената на българското опълчение. Началото е от ресторант „Южен полъх“ в 11 ч., краят пред до паметника на руските освободители. Безплатен ще бъде транспортът за трудноподвижни и възрастни хора. Микробусите тръгват от спирката на бул „Руски“, от страната на Бунарджика, в началото на ул. „Волга“.

В София Трети март ще бъде отбелязан и с шествие с гайди и тъпани, което ще премине в 13 ч. през центъра по маршрута от Паметника на незнайния войн до паметника „Цар Освободител“. Организира го Национално движение „Хан Кубрат“.

В Пампорово ще има спускането на скиори с носии. Началото е в 11,30 ч. на връх „Снежанка“, писта № 6. Шествието ще следва т.нар. Голямото знаме (6х4 метра), което ще бъде носено от около дузина скиори и ще бъде съпроводено от скиори с гайди и тъпани (и те ще бъдат със ски).

МАСОВО СКИ СПУСКАНЕ С НОСИИ И СКИ ХОРА ЗА 3 МАРТ В ПАМПОРОВО

В Банско ще последват примера на Пампорово и в 12,30 ч. ще започне флашмоб с хоро на Бъндеришка поляна. Ски-учители, облечени с фолклорни костюми, ще донесат на пистата българското знаме, докато самодейци с носии от читалище „Никола Вапцаров” ще свирят и пеят.

Културните събития

Редица културни институции предлагат преживявания извън официалната патетика и партиотичните демонстрации.

Софийската филхармония предлага музикален маратон, който започва в 11 ч. и завършва в 21 ч. В концерта „Обичам българската музика“ ще прозвучат произведения на български автори от няколко епохи – Марин Големинов, Красимир Кюркчийски, Панчо Владигеров, Емил Табаков, Ангел Заберски, Милчо Левиев, Росен Балкански, Любомир Пипков, Васил Казанджиев, Добри Христов, Хайгашот Агасян, Милко Коларов, Димитър Ненов, Александър Йосифов, Парашкев Хаджиев… Участват Филхармонията, „Софийски солисти“, Национален филхармоничен хор, вокален ансамбъл „Славяни“, ученици от музикалните училища в страната, студенти от Националната музикална академия. Дирижират Пламен Джуров и Славил Димитров. Закупеният билет за вечерния концерт дава достъп до всички събития в зала „България“ през деня.

С вход свободен на 3 март ще работят Софийската градска художествена галерия, както и нейните филиали: галерия-музей „Дечко Узунов“ и галерия „Васка Емануилова“. Може да ги посетите между 11 до 18 ч.

Регионален исторически музей София, по-познат като Музей за история на София, също отваря вратите си за посетители. Безплатен вход са обявили и от Националния археологически музей с институт към БАН.

Времето се очертава с необичайно високи температури за началото на март, затова ще бъде приятно посещението в парка „Врана“ и Зоологическата градина, където също ще работят със свободен достъп.

Национална галерия и нейните филиали, както и минали години, ще почиват на празника. Няма да работи и НИМ, където обикновено входът на Националния празник е безплатен. По неофициална информация извънредната мярка е предприета заради опасността от коронавирус. По същата причина се отменя и безплатният вход във Военноисторическия музей. Затворени ще останат музеят „Земята и хората“, както и Националният природонаучен музей.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах