Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво и къде за малки и големи деца на Първи юни в София

Приказен Ден на детето с концерти, работилници, образователни срещи и много други събития

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Какво и къде за малки и големи деца на Първи юни в София

Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Научно-образователният център „Музейко“ и Зоологическата градина на София ще работят с вход свободен по случая Деня на детето. Театър, музика, книжни ателиета и разнообразни събития за всякакви интереси ще забавляват децата на София на празника им. Част от инициативите за повода ще продължат и в почивните събота и неделя, съобщава заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод събитията, които Столичната община е подготвила за празника.

„Първи юни от приказките

Забавления от 10 до 17 ч. са предвидени в спортен комплекс „Амик Спорт“ (зад зала „Арена“). Там всички посетители ще празнуват „Първи юни от приказките“ с вокално-театрална формация „Врабчетата“, детски хор „Пим-Пам“ и още в програмата: концерт на талантливи деца от столичните 119-о СУ и 81-во СУ, интерактивен танцов спектакъл „Браво, деца!“, четене на детски приказки с актьорите Петко Венелинов, Живко Джуранов и писателката Ралица Найденова, „Джаз за деца с Венци Благоев“, уъркшоп с художничката Мира Мирославова, въздушна акробатика с „Pole Dance Bulgaria“, обучение по Първа помощ за деца с Лазар Радков.

В Борисовата градина ще се играе кукленото представление „Косе Босе“ на Столичен куклен театър. Началото е в 17,30 ч., при лошо време то ще се премести в салона на театъра на ул „Ген. Гурко“ № 14, предупреждават организаторите.

„Детски празник на площад „Славейков“

На площад „Славейков“ събитията също ще протичат цял ден, включително безплатно представление на „Червената шапчица“ на Театър „Възраждане“. Столичната библиотека ще приветства всички желаещи до 14-годишна възраст, които искат да си изкарат карта без такса.

Вижте още: ИГРАЯТ „ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА“ БЕЗПЛАТНО НА „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“

„Детството през социализма

В „Детството през социализма“ ще могат да надникнат деца и родители с изложбата на Регионален исторически музей – София, която ще бъде открита на 1 юни в 17,30 ч. в сградата на музея на пл. „Бански“ № 1. Експозицията разглежда периода 1944 – 1989 г. през призмата на случващото се в света на децата – тяхното ежедневие, наред с игрите, съдържа и порядки в съгласие с официалната политика, вменявани постепенно с всяка изминала година. Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи. Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки, настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая.

Зададеният ритъм в образованието и предаването на „политически правилния курс“ се допълва от масовите детски и юношески организации: Чавдарската, Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и Димитровския комунистически младежки съюз.

Сред експонатите фигурират значки, печати, както и униформи от живота на момчетата и момичетата, свързани с тези организации. Текстилна лента с надпис „Отличник“ от 60-те г. на ХХ в., червена комсомолска вратовръзка от 70-те години на ХХ в., членска книжка от ДКМС са част от експонатите.

Свободното време на децата е запълнено с редица извънкласни (научни, творчески, спортни) занимания. Групово се посещават културни мероприятия, например кино, театрални и циркови представления. Набляга се на семейните почивки и лагерите сред природата. Явление от периода на късния социализъм е Международната детска асамблея „Знаме на мира“. Историята на форума разказват изложените документи и предмети. Акцент са подаръците за децата, пристигащи за участие в Асамблеята.

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Детски книжни партита, работилница за писма, срещи с писатели и художници, ателие за създаване на комикси и много други забавни занимания включва програмата на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи в парка пред НДК.

На 1 юни от 12,30 ч. с децата ще се срещнат финландският писател Томи Контио и художничката Елина Варста – авторите на поредицата „Куче на име Коте“. Мястото на събитието е фестивалната сцена до статуята с лъва в градинката пред Националния дворец на културата.

Програмата на фестивала продължава до 4 юни.

Празнична програма в „Музейко“

Лабиринти, пъзели, творческа работилница, посветена на птиците, ателиета и забавления, „отвеждащи“ децата на морското дъно, както и пътешествия в Космоса в Планетариума на „Музейко“ очакват децата на 1 юни през целия ден в научно-образователния детски център. Програмата за празника на „Музейко“ продължава и на 4 юни (неделя), когато децата ще научат повече за българската база на остров Ливингстън и ще разберат какво е транспортирал там български изследователски кораб. Ще се отвори първата страница на науката, която българските полярни изследователи създават, изследвайки Антарктида, за която ще разказват поканените лектори. Специално заснет поздрав ще получат младите полярници в „Музейко“ от проф. Христо Пимпирев – водеща фигура в българската антарктическа програма, директор на Националния център за полярни изследвания и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. Всичко интересно за ежедневието на остров Ливингстън ще разкаже Йордан Йорданов, дългогодишен командир на българската база на Антарктида, а гл. ас. д-р Дочо Дочев – геолог, палеонтолог, участник в три експедиции до Антарктика, ще покаже част от откритията си. Срещите ще протекат от 11 ч. до 14.30 ч.

„Детски панаир

На 3 юни пред Народен театър „Иван Вазов“ и в Градската градина на София „Детски панаир“ ще предложи над 40 културно-образователни инициативи за деца. Всички инициативи в програмата на „Детски панаир“ са със свободен вход за децата. Работилниците ще се провеждат от 11 ч. до 19 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Тази година основна тема на „Детски панаир“ ще бъде културно-историческото наследство, разработена под формата на ателиета, посветени на духовните и материални съкровища на България. Ще има тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица и рисуване на средновековни заглавни букви, народни костюми и кукерски маски и т.н.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници: по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунената работилница, грънчарство, детски играчки, макиаж и т.н. На сцената пред Народния театър ще има атрактивна детска програма – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Ще има и истинска пожарна кола, на която всички желаещи пожарникари-чираци ще могат да усетят професията по-отблизо.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg