VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Какво, къде и как на Пролетния базар на книгата

Над 10 хиляди заглавия, наредени на три етажа в НДК

Тази пролет няма опасност дъждовете да провалят Базара - най-голямото книжно изложение се прибира в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво, къде и как на Пролетния базар на книгата

Тази пролет няма опасност дъждовете да провалят Базара - най-голямото книжно изложение се прибира в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Денят на българската просвета и култура бе отбелязан на 24 май, но четмото и писмото ще са на почит в продължение на цяла седмица в НДК, защото от утре започва Пролетният базар на книгата. От 28 май до 2 юни три нива в Двореца ще преливат от нови и добре познати издания и събития с участието на редица автори.

Над 160 български издателства ще се включат в най-голямото книжно събитие тази пролет, организирано от Асоциация „Българска книга“. На 1 200 кв. м изложбена площ те ще подредят над 10 хил. заглавия.

Междувременно, малките читатели отново ще са едни от най-чаканите посетители, тъй като паралелно с Базара на книгата ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи. Двете събития ще бъдат официално открити заедно на 28 май от 10, 30 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Децата, а и по-възрастните им придружители, ще могат да видят изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“ и да разгледат прочита на Зидаров на класиките „Приказки на Шехерезада”, „Островът на съкровищата”, „Андерсенови приказки”, „Том Сойер”… Специален поздрав на откриването ще има от Детска вокално-театрална формация „Таласъмче”.

Вижте още: ПЪЛНА ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА НА ПРОЛЕТНИЯ БАЗАР НА КНИГАТА

Америка за България

Основната сцена на културните събития ще бъде Мраморното фоайе. В деня на откриването от 17 ч. ще бъде представена програмата „Творческа Европа“, даваща възможност за субсидиране на литературни преводи. На следващия ден от 16 ч. е премиерата на биографичната книга на Павел Поппандов, а два часа по-късно предстои обсъждане на ново изследване как се информира младата аудитория, проведено от „Галъп интернешънъл“. Същия ден от 18 ч. Божана Апостолова ще запознае читателите с новия си роман „Завръщането на визона“.

И макар и да сме на прага на лятото, на въображаемо пътешествие в ледения континент ще ни отведат Гергана Лаптева и Мариано Мемоли от Аржентина, които на 31 май от 17 ч. в НДК ще разкажат за книгата „Посока юг – Пътуване към Антарктида“. Габриеле Куби ще представи книгата си „Глобалната сексуална революция“ на 1 юни от 18 ч.

Работното време на Пролетния базар на книгата е от 10 до 20 ч. На 2 юни, когато е последният ден на книжния форум, щандовете ще затворят в 18 ч. Вход – свободен.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg