Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво, къде и как на Пролетния базар на книгата

Над 10 хиляди заглавия, наредени на три етажа в НДК

Тази пролет няма опасност дъждовете да провалят Базара - най-голямото книжно изложение се прибира в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво, къде и как на Пролетния базар на книгата

Тази пролет няма опасност дъждовете да провалят Базара - най-голямото книжно изложение се прибира в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Денят на българската просвета и култура бе отбелязан на 24 май, но четмото и писмото ще са на почит в продължение на цяла седмица в НДК, защото от утре започва Пролетният базар на книгата. От 28 май до 2 юни три нива в Двореца ще преливат от нови и добре познати издания и събития с участието на редица автори.

Над 160 български издателства ще се включат в най-голямото книжно събитие тази пролет, организирано от Асоциация „Българска книга“. На 1 200 кв. м изложбена площ те ще подредят над 10 хил. заглавия.

Междувременно, малките читатели отново ще са едни от най-чаканите посетители, тъй като паралелно с Базара на книгата ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи. Двете събития ще бъдат официално открити заедно на 28 май от 10, 30 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Децата, а и по-възрастните им придружители, ще могат да видят изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“ и да разгледат прочита на Зидаров на класиките „Приказки на Шехерезада”, „Островът на съкровищата”, „Андерсенови приказки”, „Том Сойер”… Специален поздрав на откриването ще има от Детска вокално-театрална формация „Таласъмче”.

Вижте още: ПЪЛНА ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА НА ПРОЛЕТНИЯ БАЗАР НА КНИГАТА

Основната сцена на културните събития ще бъде Мраморното фоайе. В деня на откриването от 17 ч. ще бъде представена програмата „Творческа Европа“, даваща възможност за субсидиране на литературни преводи. На следващия ден от 16 ч. е премиерата на биографичната книга на Павел Поппандов, а два часа по-късно предстои обсъждане на ново изследване как се информира младата аудитория, проведено от „Галъп интернешънъл“. Същия ден от 18 ч. Божана Апостолова ще запознае читателите с новия си роман „Завръщането на визона“.

И макар и да сме на прага на лятото, на въображаемо пътешествие в ледения континент ще ни отведат Гергана Лаптева и Мариано Мемоли от Аржентина, които на 31 май от 17 ч. в НДК ще разкажат за книгата „Посока юг – Пътуване към Антарктида“. Габриеле Куби ще представи книгата си „Глобалната сексуална революция“ на 1 юни от 18 ч.

Работното време на Пролетния базар на книгата е от 10 до 20 ч. На 2 юни, когато е последният ден на книжния форум, щандовете ще затворят в 18 ч. Вход – свободен.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90