Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво, къде и кога на 24 май: шествия, концерти, златни пера, аскеери

Безплатни посещенията в Музея за история на София, Градската галерия, парка Врана и столичния зоопарк

Празненството пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ започва в 11 ч. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Какво, къде и кога на 24 май: шествия, концерти, златни пера, аскеери

Празненството пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ започва в 11 ч. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Богата културна програма предлага столицата в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Предстоят шествия, празненства, концерти, изложби, наградите „Златно перо“ и „Аскеер“, а в много от книжарниците ще има големи намаления. На 24 май посещенията в Музея за история на София, Софийска градска галерия, зоопарка и парка Врана ще бъдат безплатни.

В празничния ден ще има някои ограничения в движението в центъра на столицата, между 10,30 и 12 ч. ще бъдат променени частично маршрутите на автобусите с номера 9, 280 и 306, както и на тролейбусните линии с номера 1, 2, 4 и 11.

 Столичен културен афиш за 24 май

Празнично шествие за 24 май – 10 ч., започва от площада пред Археологическия музей, продължава по бул. „Цар Освободител“, финалът е на площада пред Националната библиотека

***

Тържествено честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 11 ч., пред паметника на св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека

***

Концерт на Детския филхармоничен хор – 11, 30 ч., зала „България“

***

Детски празничен концерт – 13 ч., пред Народен театър „Иван Вазов“

***

Празничен концерт „От деца за деца“ на група „Fоrte“ – 16 ч., Мраморно фоайе на Столичната библиотека

***

Концерт „Празник на буквите“ – 17 ч., паркът зад НДК

С участието на Народния оркестър на БНР, Биг бенда на БНР, Софийския духов оркестър, Вокална група „Радиодеца“, цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази.

***

Церемония-концерт по раздаването на наградите „Златно перо“ – 17 ч., под купола на Ларгото

Събитието е част от Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус фирмус“, и се провежда за 23-а поредна година. Сред 24-мата отличени тази година са писателите Милен Русков и Рада Москова, актьорите Слава Рачева и Юлиан Вергов, певицата Йорданка Христова.

***

Церемония по връчване на театралните награди „Аскеер“ – 20, 40 ч., Театър „Българска армия“

„Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство ще бъде връчен на актьора Васил Михайлов. Церемонията ще бъде излъчена пряко по БНТ1, веднага след централната новинарска емисия.

Вижте още: НОМИНАЦИИТЕ ЗА „АСКЕЕР 2018“, ПЪЛЕН СПИСЪК

***

Документална изложба „Прослава на св. св. Кирил и Методий. История на празника“ – Столична библиотека

***

Изложба „Илюстрации от поколението Милениум“ – Столична библиотека

***

Изложба на постери „Солунските братя Константин-Кирил Философ и Методий моравски епископ“ – Столична библиотека

Документалната експозиция разказва за живота и делото на светите братя и проследява традициите в честването на кирило-методиевите празници у нас и в Европа.

***

Изложба на постери „Български резбарски школи“ – Столична библиотека.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС