Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво означава купуването на „21st Century Fox” от „Дисни”?

Свръхконгломератът от медийни мрежи дава на „Дисни” монопол върху съдържанието на новини и филми в целия англоезичен свят

През 1928 г. Уолт Дисни и Юб Айуъркс създават анимационния герой Мики Маус - и 89 години по-късно в отбора на мишока вече се състезават прочути герои като Х-мен, Аватар, Тор, Капитан Америка, Железния човек, Пришълеца, Хищника, Дедпул, Джак Спароу...     - Какво означава купуването на „21st Century Fox” от „Дисни”?

През 1928 г. Уолт Дисни и Юб Айуъркс създават анимационния герой Мики Маус - и 89 години по-късно в отбора на мишока вече се състезават прочути герои като Х-мен, Аватар, Тор, Капитан Америка, Железния човек, Пришълеца, Хищника, Дедпул, Джак Спароу...

Сливането на гигантските компании събира 272 телевизионни канала под обща шапка. „Уолт Дисни” има обща пазарна стойност от 166 млрд. долара и току-що погълна основната част от „21st Century Fox” на Рупърт Мърдок. Но какво означава това на практика? „Скай” във Великобритания може също да стане собственост на американския гигант. Под условията на огромната сделка „Дисни” се сдобива с десетки нови дъщерни компании, включително и с киноразпространителя „20th Century Fox”. Това, плюс стрийминг-услугата „Hulu“, дават на „Дисни” огромно предимство пред основния телевизионен конкурент „Нетфликс”, отбелязва „Индипендънт“. 

„Дисни” придобива и контрола над каналите FX и „National Geographic”. Свръхконгломератът от медийни мрежи дава на „Дисни” монопол върху съдържанието на новини и филми в целия англоезичен свят – не само Щатите и Великобритания, но и Ирландия, Австралия, Канада, Нова Зеландия и дори страни от бившата британска сфера на влияние като Индия – която сама по себе си е огромен пазар.

Вижте още: СДЕЛКАТА НА ВЕКА: „ДИСНИ“ КУПИ 21st CENTURY FOX ЗА $66 МЛРД.

Резонен е въпросът дали сделката е свързана и с отпадането на изискването за нет-неутралност на провайдърите в Америка, което съвпада по време със сливането на медийните гиганти.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според „Ройтерс” сделката ще диверсифицира източниците на доходи за „Дисни”, което е важно за компанията, тъй като броят на абонати за кабелни телевизии в Щатите спада.

Обяснението на Рупърт Мъркдок за „фокусиране” върху новинарския си бизнес може и да не е убедително за всички, пише „Индипендънт”. Досега Мърдок винаги само е трупал нови придобивки като „Уолстрийт джърнал” и „Таймс” в Обединеното кралство.

За момента „Дисни” се очертава като основен конкурент на медийни концерни като „Амазон” и „Гугъл”. Възможно е с времето новинарските емисии на мегакомпаниите да започнат рязко да си противоречат със задълбочаване не лобистките и идеологическите различия, представлявани от различни пазарни сегменти.

Регулациите в Америка и Великобритания ще забавят процеса на сливане между „Дисни” и „Фокс” с месеци, може би дори с година, но тенденцията към окрупняване поставя тревожни въпроси пред бъдещето на медийното разнообразие. Антитръстовите органи от двете страни на Атлантическия океан вече се подготвят за внимателно търсене на незаконни положения в сделката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах