Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво проспа Светият Синод

Блажените сънища на владиците за човеколюбието им към бедните и страдащите

След промените през 1989 г. Църквата уж се посъбуди, колкото да заклейми особено тежки грехове, които наред с бежанците могат да затрият християнска България - Мадона, хомосексуаността, ин витро забременяването, сурогатното майчинство и йогата. Снимка: Авторът - Какво проспа Светият Синод

След промените през 1989 г. Църквата уж се посъбуди, колкото да заклейми особено тежки грехове, които наред с бежанците могат да затрият християнска България - Мадона, хомосексуаността, ин витро забременяването, сурогатното майчинство и йогата. Снимка: Авторът

Един православен свещеник се появи в телевизионния ефир, за да разясни позицията на Българската православна църква (БПЦ) по бежанския проблем. Съвсем накратко тя може да се сведе до следното човеколюбиво, християнско послание: „Бедни сме, няма пари, да не идват повече“. В подкрепа на изявлението на Синода отецът спомена две числа, които днес се цитират от всеки втори сайт, вестник и радиопредаване:

„За живота на БГ пенсионер – 150 лв., за бежанец – 1000 лв.“

В тази връзка – ето още няколко числа и суми, далеч по-сериозни от тези 1000 лева, поне част от които държавата би могла да задели за пенсионери, но не е. А Светият синод би могъл да се възмути, но не е.

80 хиляди лв.* месечно е била заплатата на Иван Искров (според Вежди Рашидов);

1,5 милиона лв. беше хонорарът на Ахмед Доган за консултация;

1,5 милиона лева е държавната субсидия за освободената от данъци БПЦ;

3,5 милиона лева е дал парламентът за 70 автомобила;

20 милиона лева отидоха за ремонт на Цариградско шосе (който не издържа и една година);

180 милиона евра струват дотук консултантските услуги за АЕЦ Белене;

700 милиона евра и отгоре са другите разходи за АЕЦ Белене;

3,5 милиарда до 10 милиарда лв., според различни сметки, ще ни струва фалитът на КТБ.

След промените през 1989 г. Църквата уж се посъбуди – колкото да заклейми Мадона, хомосексуаността, ин витро забременяването, сурогатното майчинство и йогата – все особено тежки грехове, които наред с бежанците могат да затрият християнска България. Но проспа блажено, без възмущения и грижа за бедните, практическия фалит, в който БКП през 1989-а и БСП през 1997-а оставиха страната, разграбването на банките през 90-те, зараждането и възхода на чалга културата… Така и не намери сили да заклейми комунизма и тоталитаризма, които я докараха до днешното й състояние, както и всичко останало, заради което пенсионерите ни наистина са най-бедните в Европа.


* Използваните числа са от различни публични източници и вероятно не всички са съвсем точни. Но това се отнася и за числата на отец Силвестър – издръжката на един бежанец у нас е по-малко от 1000 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Бездушно от духовници

ДС