POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво разбрахме от трейлъра на „Игра на тронове“

Ще умре ли Джон Сняг, докъде стига инвазията на Денерис Таргариен, кой носи легендарния меч на Азор Ахай?

Нощният крал не е казал последната си дума. - Какво разбрахме от трейлъра на „Игра на тронове“

Нощният крал не е казал последната си дума.

Внимание! Възможно е текстът по-долу да разкрива части от съдържанието на предстоящия сезон на „Игра на тронове“!

Две минути забележително зрелище ни предложи НВО във втория голям трейлър на предстоящия сезон на „Игра на тронове“. В клипа виждаме много материал от предстоящите епизоди, както и сцени, които определено може да се тълкуват като спойлери. Но във Вестерос рядко нещата са такива, каквито изглеждат – а Джордж Р. Р. Мартин и създателите на сериала са показвали и преди, че обичат да пускат уловки, а после рязко да шокират с абсолютно непредвидим обрат.

Кои обаче са моментите, които си струва да се отбележат? И за кои можем да предполагаме с известна доза сигурност, че водят към развръзка на Великата война?

Първо, Бран Старк (когото по-късно виждаме в своеобразна инвалидна количка) най-сетне достига до Вала. Тежките порти се отварят и най-младият жив мъж Старк се завръща в пределите на Седемте кралства.

Бран се завръща отсам Вала.

Малко по-късно в разгара на кървавата битка ято гарвани се стрелват в неясна (за нас) посока, може би изпратени от Севера, за да предупредят за настъпващите Бели бродници? Това предположение би могло да се потвърди и от една от птиците, която виждаме за по-малко от секунда – тя е със синьо око, т.е. навярно Бран се е варгнал в нея.

Отново в северната част на Вестерос виждаме и Берик Дондарион. Още с предишната порция снимки от НВО загатнахме, че е възможно водачът на Братството без знамена да има по-централна роля в новия сезон от тази просто да бъде убит за осми път. Сега вече виждаме в ръцете му оръжие, което преди не е появявало в „Игра на тронове“, но сме чували за него – възпламеняващ се меч.

Преди време, когато всички търсихме аргументи за това Джон Сняг да бъде възкресен, пламенните читатели на „Песен за огън и лед“ заговориха за легендарния герой Азор Ахай, спасил вече веднъж света от Белите бродници със своя огнен меч. Според преданието той трябвало да се прероди, за да го направи отново – и всички решихме, че това ще е Сняг. Но може би друг ще има заслугата за спасяването на Вестерос?

Берик ли ще спаси Вестерос от Белите бродници?

Последно за Севера. Джон Сняг очевидно събира голяма армия и се готви за епична битка. Гласът му се чува и в солидна част от времето във видеото зад кадър.

„От векове домовете ни се бият заедно срещу наш общ враг. Въпреки различията си. Заедно – казва Сняг. – Трябва да направим същото, ако искаме да оцелеем. Защото врагът е истински.“

Сред враговете, разбира се, е и лукавият Питър Белиш-Кутрето. Самият факт, че трейлърът започва с продължителен кадър с по-голямата сестра Старк – Санса – означава, че тя едва ли ще играе странична роля в събитията от седми сезон. А Кутрето се подава иззад един мрачен ъгъл и очевидно е намислил нещо, но при него никога не може да се гадае предварително. Зад кадър обаче Санса, почти в края на видеото, заявява (малко преди да видим как брат ѝ Джон зрелищно посича Бял бродник):

„Когато падне снегът и задуха зимният вятър, самотният вълк умира, но глутницата оцелява“.

Кого има предвид? Дали Джон Сняг няма да умре отново (и този път Мелисандра да не е наоколо, за да го съживи)? Или пък Санса има предвид Кутрето, въпреки описанието „вълк“ за него да звучи доста алтернативно? А може би просто говори за себе си?

Пренасяме се на юг, където, ако вярваме на пропорциите в новото видео на НВО, ще се развива по-голямата част от събитията в седми сезон. От края на шести знаем, че Денерис и армията ѝ (придружена от три дракона, които стават все по-големи) настъпва към Вестерос и предстои да се предяви претенцията за Железния трон. Появата на Таргариен в трейлъра не дава твърде ясна информация докъде ще стигне офанзивата ѝ в този сезон, но има някои детайли, които си струва да се отбележат.

Тя очевидно е превзела дома на предците си, Драконов камък – виждаме я първо бавно да върви на фона на характерните скали в района, после да преминава покрай масивната маса с вече разхвърляни фигури за военни стратегии на Станис Баратеон, а сетне и да сваля окаченото му фамилно знаме.

Денерис е отново в дома на предците си.

Поглед имаме и към Сив червей, екипиран за бой. Но той определено не е в Драконов камък, където е Денерис – разбираме от пейзажа. Не може да се докаже от видеото, но има фенски предположения, че локацията е Скалата на Кастърли, домът на предците на Ланистър. Ако това се потвърди, ще видим Скалата на Кастърли за първи път в „Игра на тронове“.

От книгите „Песен за огън и лед“ знаем, че замъкът тук не е традиционен, а изграден като лабиринт от коридори във вътрешността на скалите. Може би Сив червей се оглежда за вход, през който Неопетнените да влязат в наглед непревземаема крепост?

И още нещо – в сайта „Гизмодо“ припомнят думите на Тирион, че като малък баща му Тивин го е държал в дренажните системи на Скалата на Кастърли. Ако някой знае тайните подстъпи към подземията, това със сигурност би бил Дяволчето, Ръката на Денерис.

Тирион може би се завръща в стария си (и омразен) дом – Скалата на Кастърли.

Ясно е, че Ланистър влизат в бой – Джайм е сред централните персонажи в трейлъра. В един момент го виждаме да минава покрай убит воин с цветовете на Дом Тирел (те са съюзници на Денерис, но дали са заедно в точно тази битка?), в друг язди в галоп през опожарено поле, а сред пламъците забелязваме флага на Ланистър.

Жива ли е настоящата кралица Церсей? До един момент със сигурност – за кратко я виждаме, все така сурова, както и преди. Нямаме причини и да се съмняваме, че ще се даде лесно. Но ако предположенията ни дотук са верни, Церсей се оказва в доста неизгодна позиция, с Кралски чертог обграден почти отвсякъде. (Но една ентусиазирана тълпа в столицата предполага, че може би все пак е осъществен съюз с Юрон Грейджой?)

За малко в трейлъра виждаме и Аря Старк, но продължаваме да не знаем накъде се е запътила – дали към дома си Зимен хребет, или следва изпълнението на списъка си с хора, които трябва да умрат? Появяват се за кратко Бриен и Тормунд (уви, не заедно), Клегейн, Мисандей (в мимолетна целувка със Сив червей), Давос Държеливия.

Къде ли отива Аря Старк?

Но знаете ли кого не виждаме? Сам Тарли, който все още се обучава в Цитаделата в Староград. Не е изключено симпатичният интелектуалец изобщо да не се появи в седмия сезон, а просто да чака своята слава в последния, осми, когато окончателно ще се реши съдбата на целия Вестерос.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90