Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какво се случва, когато черна дупка погълне звезда (видео)

НАСА показва унищожението на едно слънце – на 290 милиона светлинни години от Земята

Отломките на звездата се изхвърлят навън с огромна скорост, а останалата част от нея се впуска към черната дупка, причинявайки ярко разгаряне. - Какво се случва, когато черна дупка погълне звезда (видео)

Отломките на звездата се изхвърлят навън с огромна скорост, а останалата част от нея се впуска към черната дупка, причинявайки ярко разгаряне.

Когато звезда се приближи твърде много до черна дупка, интензивните ѝ притегателни сили я разкъсват на парчета. Това показва НАСА в компютърна симулация. Отломките на звездата се изхвърлят навън с огромна скорост, а останалата част от нея се впуска към черната дупка, причинявайки ярко разгаряне.

Видеото е направено на базата на реално събитие – случило се на 290 милиона светлинни години от Земята. В момента астрономите от американската космическа агенция се надяват да открият и други подобни „поглъщания“, за да могат да тестват поведе теоретични модели за това как черните дупки въздействат на космическите тела.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах