Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Какво трябва да знаем за „Колелото на времето“, преди да гледаме сериала

Какви са основните герои Ранд ал-Тор и Моарейн, какво е Айез Седай и за какво се борят

Могъщата магьосница Моарейн Дамодред. Снимка: Стопкадър - Какво трябва да знаем за „Колелото на времето“, преди да гледаме сериала

Могъщата магьосница Моарейн Дамодред. Снимка: Стопкадър

Броени часове преди премиерата на „Колелото на времето“, почитателите на книжната поредица на Робърт Джордан са в очакване да видят как е оживяла историята във въображението на създателите на екранизацията. Трейлърите на продукцията вече издадоха някои моменти от книгите, представиха отчасти Айез Седай и съдбоносната кама, която Мат взима от Шадар Логот. Какво обаче са Айез Седай, кои са Мат и въпросният Шадар Логот?

Първите три епизода на продукцията ще тръгнат в платформата на „Амазон“ на 19 ноември и у нас ще може да се гледат най-рано в първите часове на следващия ден, 20 ноември. Чуждестранните критици вече са получили ексклузивен достъп до първите шест епизода на сериала и вече излязоха с ревюта. Тази година тръгнаха още две дългоочаквани екранизации по емблематични книги – „Дюн“ и „Фондация“. И двете бързо намериха почитатели, но мнозина не останаха удовлетворени от резултата във „Фондация“. Но и при двата литературната основа бе твърде сложна, с много подробности и някои читатели не успяха да разберат какво точно се случва.

Сериалът на „Амазон“ залага в голяма степен на книгата, твърдят критиците. Затова преди премиерата ви представяме основните герои в „Колелото на времето“, което ще ориентира зрителите кой кой е в тази история и за какво се бори.

Прероденият дракон

Действието се развива около Ранд ал-Тор, обикновено момче, което работи в семейната ферма, но разбира, че животът му е много повече от това, защото съдбата му е предначертала да бъде Прероденият дракон. Според преданията прероденият Дракон ще владее Единствената сила и ще се изправи срещу Тъмния. Магическите сили в света на Джордан се черпят от „Единствения извор“, който има две половини – мъжка (Сайдин) и женска (Сайдар). В предишен век Тъмния – основен антагонист в историята – е замърсил мъжката половина така, че всеки мъж, който използва магическите сили, полудява. Затова Ранд, както и всички други мъже, които владеят Единствената сила, се възприемат като опасни хора.

Ранд ал-Тор. Снимка: Стопкадър

Историята му всъщност е прочит на архетипа за „избрания“ – Ранд трябва да спаси света, но се нуждае от много напътствия и наблюдение, за да не го унищожи преди това. Със силите нараства и лудостта му и хората около него се опитват или да му помогнат, или му повлияят, или да го спрат.

Магьосниците

Прероденият дракон получава достъп до магическите сили под надзора на Айез Седай – общество, в което влизат само и единствено жени, които могат да владеят Сайдар. В буквален смисъл названието на ордена им се превежда като „слуги на всички“. Те се стремят да се месят в политиката на всяка държава. Управлението им е в Бялата кула, където се обучават да владеят силите си. Подобно на ордена Бин Джезърит в „Дюн“, магьосниците на Джордан са високо ценени като съветници на крале, кралици и други високопоставени фигури на политическата шахматна дъска.

Вижте още: НОВА СИЛА СЕ ЗАДАВА, И ТЯ Е САМО ЗА ЖЕНИТЕ

Характерно за Айез Седай е, че те живеят до 300-годишна възраст, но не остаряват външно.

Орденът се възприема различно – докато някои напълно се доверяват на съветите и действията на жените, други се страхуват от тях и отказват намесата им в делата си.

Сред тях Моарейн Дамодред предизвиква най-голям интерес за предстоящия сериал. Ролята е поверена на Розамунд Пайк. Името на Моарейн е с почти легендарен статут, тъй като тя е магьосницата, която открива Преродения дракон и успява да спечели доверието му.

Моарейн Дамодред. Снимка: „Амазон“

Тъкмо годините, посветени в намирането на Дракона, я довеждат до Две реки, малкото село, в което живее Ранд. Според Моарейн обаче има двама други кандидати за „избрания“ –  Перин, ковач в селото, и Мат, който има проблем с хазарта. Освен тях, в селото Моарейн открива още две жени, които са родени с дарба в Единствената сила – Нинив, местната лечителка, която се ползва с доверието на хората от общността, и Егвийн, младо момиче, дъщеря на местния ханджия. Всички имат някаква роля в последната битка срещу Тъмния.

Колкото до въпроса за Мат – той открива камата в изоставения град Шадар Логот, превзет от злото.

Ранд и Егвийн (на снимката) са обикновени тийнейджъри, преди да ги открие Моарейн Дамодред. Снимка: „Амазон“

Моарейн не е сигурна кой е истинският Дракон, затова повежда и петимата на опасно пътешествие, чиято крайна цел е спасението на света. Всичко, което се развива по-нататък, ще стане ясно в осемте епизода от първия сезон на сериала.

Моайрейн и стражникът ѝ Лан тръгват с петте селянчета на пътешествие за спасението на света. Снимка: „Амазон“

Премиерите са така разположени във времето, че финалната серия на сезона ще бъде излъчена на 24 декември в САЩ (навръх Коледа българско време).

Трябва да се отбележи, че действието в „Колелото на времето“ няма да се развива книга по книга, както например вървеше действието в първите сезони на „Игра на тронове“ – поредицата на Джордан е от 15 книги (заедно с предисторията), което е нереалистична бройка за толкова скъп сериал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90