Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калъпите на древните ни съкровища (снимки)

Злато, мечове и загадки от предците на траките в изложба, наредена в Националния археологически музей

Калъпи с разнородно предназчение – в дъното видимо за брадва със символно значение. Снимки: Емил Георгиев - Калъпите на древните ни съкровища (снимки)

Калъпи с разнородно предназчение – в дъното видимо за брадва със символно значение. Снимки: Емил Георгиев

Сто хиляди души я гледаха в захлас във Виена, а днес се пренася в София – двойно по-голяма и каквато никога преди не е правена в България. С повече от 600 експоната, проследяващи процесите единствено от бронзовата епоха – ерата между прочутия Варненски халколитен некропол, където е намерено най-старото обработено злато в Европа, и тази на тракийските владетели по нашите земи, Националният археологически музей представя изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“.

Не е новина, че Балканите винаги са били кръстопът за различните култури. Но в експозицията сега нагледно виждаме ролята на източните части на полуострова за междуцивилизационния обмен на идеи, технологии и суровини още от дълбока древност.

В две зали на музея са комбинирани находки от благородни метали (като съкровищата от Вълчитрън и Бързица), предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, колективните находки от Янково и Здравец, с артефакти, даващи ценна информация за технология, технически достижения, културен обмен и търговия на далечни разстояния, представени с открития от Побит камък и Могилица, включващи многобройни каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива, украшения…

Внимание е отделено на оръжията. В две последователни витрини виждаме първо рапири и копия от средата на II хилядолетие пр. Хр., изработени в Микена или под микенско влияние, а и сетне и значително по-подходящо въоръжение за изобилните кръвопролития от бронзовата епоха – мечове и брадви от средноевропейски тип.

Рапири, в чиято изработка личи ясно микенско влияние… но и са сравнително неефикасни в битка.

Мечове от средноевропейски тип – с далеч по-висок коефициент на полезно действие.

Акцент в изложбата е комплекс от находки, представящи ежедневния живот в златодобивния рудник Ада тепе и селището към него – керамични съдове, кремъчни, каменни и метални сечива и инструменти, както и златна стопилка и златно мънисто, свидетелстващи за топенето и производство на златни изделия в древния рудник.

Разбира се, особен интерес буди Вълчитрънското съкровище – загадъчни 13 предмета с произход от три различни източника, с различна хронология. От един много заможен владетел ли са били събрани, или са били трупани от поколения в даден род през столетията? Учените единствено събират факти, но оттам-нататък остават хипотезите. За какво например е служил странният триделен съд? Само като украшение ли са били използвани изящните златни капаци, в дръжката на един от които е поставен кехлибар?

Три монитора в една от залите предават историите на тази епоха и конкретни находки. Първият от кратките филми, който среща още на входа, е въведение към целия период; следва историята на Ада тепе, а накрая има и видео за ролята на металурзите и леярите по онова време – иначе казано, както се изрази доц. д-р Христо Попов, защо са толкова интересни тези странно изсечени камъни.

Куратори на изложбата са доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН, доц. д-р Стефан Александров, Секция по тракийска археология, д-р Яна Димитрова, отдел Експозиции и Кръстю Чукалев, отдел Фондове, НАИМ при БАН.

Върхове на копия или кинжали – специалистите спорят за точната функция на тези оръжия.

Бръснач… както и да се е използвал.

Върхове на кухи брадви – с далеч по-широка употреба.

Пет медни слитъка с тегло между 25 и 30 килограма. България е страната, в която са намирани най-много такива – повече дори, отколкото в Гърция.

Експонат от Вълчитрънското съкровище

За какво е служил странният триделен съд?

4,4-килограмовият златен кантарос е най-внушителният предмет в съкровището.


Изложбата „Злато и бронз“ е отворена за посетители от 25 октомври 2017 г. до 28 януари 2018 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg