Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калейдоскоп на Уилям Шекспир

Лилия Абаджиева със спектакъл по текстове на Барда

Заглавието на новия спектакъл Лилия Абаджиева „Ако нямах лоши сънища“ е реплика на Хамлет. - Калейдоскоп на Уилям Шекспир

Заглавието на новия спектакъл Лилия Абаджиева „Ако нямах лоши сънища“ е реплика на Хамлет.

Лилия Абаджиева работи по нов спектакъл. Ексцентричната режисьорка ще постави на сцената на Театър „Азарян“ авторския си проект „Ако нямах лоши сънища“, който анализира Шекспировия художествен свят.

Заедно с деветима актьори и сценографа Васил Абаджиев, Абаджиева създава своеобразен калеодоскоп от текстове на Барда, поставени в логиката на театралната лексика, следвана от режисьорката през годините.

Заглавието „Ако нямах лоши сънища“ е реплика на Хамлет и според авторката на спектакъла най-точно определя центъра и смисъла на това, което иска да разкаже днес.

„Бих желала обект на нашето изследване да са проявленията на душата по Аристотел, респективно – проявленията на етическите добродетели в различни обстоятелства и изпитания, които предлагат „стрелите на свирепата съдба“ – казва Абаджиева. – Ще опитаме да проследим как се получава това съчетание на състрадание и удивление, в което тогавашната критична мисъл (на Елизабетинската епоха) е виждала същината на трагичното, поправяйки доста сполучливо Аристотеловата формулировка: състрадание и страх.“

Кое е онова, което би могло да се отъждестви с катарзис или пречистване, пита с проекта си Лилия Абаджиева и предлага възможен отговор: „едновременното чувство на облекчение и прозрение, че страданията имат своето необходимо място в свят, в който властва не само сляпата каузалност или случайност, а едно морално начало (което в края на краищата се налага)“.

В представлението участват Александър Кадиев, Антъни Пенев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски, Илиян Пенев, Моню Монев и Никола Додов. Предпремиерно „Ако нямах сънища“ ще бъде представен на 23 май. Премиерата е насрочена за началото на новия сезон на Театър „Азарян“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС