Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Калифорния отпуска още $330 млн. за Холивуд

Заради рекордния излишък в бюджета на щата в размер на $75 млрд.

След Ковид-пандемията САЩ реши да удвои бюджета на Холивуд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Калифорния отпуска още $330 млн. за Холивуд

След Ковид-пандемията САЩ реши да удвои бюджета на Холивуд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Калифорния се кани да одобри нов пакет от 330 млн. долара в помощ на Холивуд, съобщава „Варайъти“. През май губернаторът на щата Гавин Нюсъм обяви, че индустрията ще бъде финансирана с допълнителни 30 млн. долара. Отделно държавата предложи пакет от 180 млн. долара помощи, разпределени в две години. Сега двете страни постигнаха договорка – Холивуд ще получи допълнителни 330 млн. долара върху останалите 330 млн., които вече получава годишно от щата.

Парите идват от бюджетния излишък на Калифорния, достигнал рекордните 75 млрд. долара. Милиарди вече са предвидени за осигуряване на подслон за бездомните, за социални услуги и образование.

От Холивуд обещават да инвестират част от парите в израждането на нови звукови студиа в щата – всички продукции, които ще се възползват от него, трябва да представят „план за многообразие“, в който трябва да са „включени цели, широко отразени в населението на Калифорния по отношение на раса и пол“. В минали години законодателите се притесняваха, че всяко изискване, формулирано като квота, може да се разглежда като нарушение на конституцията, но със задължителните планове за многообразие тази опасност е избегната – студиата сами предлагат начин за справяне с проблемите на расизма и исторически пренебрегваните малцинства.

5,2 млн. кв м от Лос Анджелис са студийни територии – около 40% повече от Великобритания, конкуренция на Холивуд в световен мащаб. Звукозаписните студиа са сред най-използваните съоръжения в Лос Анджелис, сочат данните от 2019 г., със заетост от 94%.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90