Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Калигула“ на Явор Гърдев онлайн в Деня на театъра

„Споделени представления“ на ТМПЦ-Варна предлагат безплатно опера и театър (линк)

Димо Алексиев като Калигула. Снимка: ТМПЦ-Варна - „Калигула“ на Явор Гърдев онлайн в Деня на театъра

Димо Алексиев като Калигула. Снимка: ТМПЦ-Варна

„Калигула“ от Албер Камю на режисьора Явор Гърдев ще бъде излъчен безплатно онлайн на 27 март, Световния ден на театъра. Спектакълът, с който изгря звездата на актьора Димо Алексиев, е част от поредицата „Споделени представления“ на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна и ще бъде излъчен в платформа във Фейсбук.

Прочитът на Гърдев е отличен с две награди „Икар“ – за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, а за ролята на Калигула Димо Алексиев получава „Аскеер“ за изгряваща звезда. В периода 2008-2012 представлението е играно многократно на варненска и софийска сцена, пет пъти в Париж, в Maison des Arts Créteil, три пъти на фестивала NEXT в Белгия, два пъти в Център „Мейерхолд“ в Москва на фестивала „New European Theatre“ и два пъти в Скопие на фестивала „Млад отворен театър“.

В онлайн платформата „Споделени представления“ досега бяха излъчени Оперната гала за закриване на сезон 2018 на Държавна опера Варна с диригент Борислав Иванов (на 19 март) и постановката „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с режисьор Петър Денчев (на 21 март). Двата записа са достигнали до общо 57700 души.

На 26 март от 19 ч. предстои среща онлайн с балета „Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев. Хореографията е на з. а. на Русия Сергей Бобров, със солисти Елена Свинко, Марчело Пелицони, Павел Кирчев, Пердита Джейн Ланкастър и Анастасия Осокина.

Фантастико

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах