„Калигула“ на Явор Гърдев онлайн в Деня на театъра

„Споделени представления“ на ТМПЦ-Варна предлагат безплатно опера и театър (линк)

Димо Алексиев като Калигула. Снимка: ТМПЦ-Варна - „Калигула“ на Явор Гърдев онлайн в Деня на театъра

Димо Алексиев като Калигула. Снимка: ТМПЦ-Варна

„Калигула“ от Албер Камю на режисьора Явор Гърдев ще бъде излъчен безплатно онлайн на 27 март, Световния ден на театъра. Спектакълът, с който изгря звездата на актьора Димо Алексиев, е част от поредицата „Споделени представления“ на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна и ще бъде излъчен в платформа във Фейсбук.

Прочитът на Гърдев е отличен с две награди „Икар“ – за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, а за ролята на Калигула Димо Алексиев получава „Аскеер“ за изгряваща звезда. В периода 2008-2012 представлението е играно многократно на варненска и софийска сцена, пет пъти в Париж, в Maison des Arts Créteil, три пъти на фестивала NEXT в Белгия, два пъти в Център „Мейерхолд“ в Москва на фестивала „New European Theatre“ и два пъти в Скопие на фестивала „Млад отворен театър“.

В онлайн платформата „Споделени представления“ досега бяха излъчени Оперната гала за закриване на сезон 2018 на Държавна опера Варна с диригент Борислав Иванов (на 19 март) и постановката „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с режисьор Петър Денчев (на 21 март). Двата записа са достигнали до общо 57700 души.

На 26 март от 19 ч. предстои среща онлайн с балета „Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев. Хореографията е на з. а. на Русия Сергей Бобров, със солисти Елена Свинко, Марчело Пелицони, Павел Кирчев, Пердита Джейн Ланкастър и Анастасия Осокина.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg