VivaPay

„Калигула“ на Явор Гърдев онлайн в Деня на театъра

„Споделени представления“ на ТМПЦ-Варна предлагат безплатно опера и театър (линк)

Димо Алексиев като Калигула. Снимка: ТМПЦ-Варна - „Калигула“ на Явор Гърдев онлайн в Деня на театъра

Димо Алексиев като Калигула. Снимка: ТМПЦ-Варна

„Калигула“ от Албер Камю на режисьора Явор Гърдев ще бъде излъчен безплатно онлайн на 27 март, Световния ден на театъра. Спектакълът, с който изгря звездата на актьора Димо Алексиев, е част от поредицата „Споделени представления“ на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна и ще бъде излъчен в платформа във Фейсбук.

Прочитът на Гърдев е отличен с две награди „Икар“ – за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, а за ролята на Калигула Димо Алексиев получава „Аскеер“ за изгряваща звезда. В периода 2008-2012 представлението е играно многократно на варненска и софийска сцена, пет пъти в Париж, в Maison des Arts Créteil, три пъти на фестивала NEXT в Белгия, два пъти в Център „Мейерхолд“ в Москва на фестивала „New European Theatre“ и два пъти в Скопие на фестивала „Млад отворен театър“.

В онлайн платформата „Споделени представления“ досега бяха излъчени Оперната гала за закриване на сезон 2018 на Държавна опера Варна с диригент Борислав Иванов (на 19 март) и постановката „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с режисьор Петър Денчев (на 21 март). Двата записа са достигнали до общо 57700 души.

На 26 март от 19 ч. предстои среща онлайн с балета „Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев. Хореографията е на з. а. на Русия Сергей Бобров, със солисти Елена Свинко, Марчело Пелицони, Павел Кирчев, Пердита Джейн Ланкастър и Анастасия Осокина.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg