POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калигула от Народния вилнее в Античния театър

Театърът на Филипопол построен по времето на Марк Улпий Траян, но не той, а Лудия император е обезсмъртен в драматургията

Деян Донков в образа на лудия император Калигула. Снимка: Народен театър - Калигула от Народния вилнее в Античния театър

Деян Донков в образа на лудия император Калигула. Снимка: Народен театър

Прочут римски император ще излезе на сцената в Античния театър на Филипопол около 60 години след смъртта си. Калигула ще има удоволствието да представи лудостта си в пълния ѝ блясък на сцената, обезсмъртен от Албер Камю в едноименната си пиеса. „Калигула“, постановката на режисьорката Диана Добрева в Народния театър, ще гостува на 10 септември на Античния театър.

Гай Юлий Цезар Германик, познат като Калигула, е живял до 41-а година и реално няма как да е бил по нашите земи при откриването на това съоръжение. Според строителен надпис върху фриз, театърът е построен по времето на Марк Улпий Траян, роден 12 години след смъртта на Калигула и управлявал империята между 98-а и 117 г. Но сега тъкмо Лудия император ще се развилнее на оцелялата до наши дни антична сцена.

Вижте още: БЕЗУМЕЦ

Публиката в Пловдив ще види Деян Донков в ролята, за която той получи номинация за „Аскеер” за водеща мъжка роля. В останалите роли са Александра Василева, Жорета Николова, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Вяра Табакова и др. Актьорите ще играят с безжични микрофони, за да се чува добре навсякъде в театъра.

Билетите за „Калигула” в Античния театър са на цени от 12 до 30 лева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg