Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Калин Донков с най-високото отличие в съвременната българска поезия

Наградата „Димчо Дебелянов” се връчва за лирични произведения, които най-талантливо и въздействащо възпроизвеждат в ново време духа на Димчовите стихове

Калин Донков през 2016 г., когато бе удостоен с наградата „Орфеев венец“ на Литературния фестивал в Пловдив. Снимка: Веселина Божилова/БГНЕС - Калин Донков с най-високото отличие в съвременната българска поезия

Калин Донков през 2016 г., когато бе удостоен с наградата „Орфеев венец“ на Литературния фестивал в Пловдив. Снимка: Веселина Божилова/БГНЕС

Калин Донков е лауреатът на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2021 г., съобщиха от община Копривщица. Това е най-високото отличие в съвременната българска поезия и се присъжда за цялостен принос. Носители на наградата досега са Иван Динков, Валери Петров, Недялко Йорданов, Георги Константинов, Ивайло Диманов, Маргарита Петкова и др.

Поетът получи наградата си на 15 август вечерта в къщата музей „Димчо Дебелянов“ – пластика (копие на статуята-паметник „Майка“ на проф. Иван Лазаров), диплом и парична сума. Наградният фонд се осигурява от Община Копривщица, Дирекция на музеите – Копривщица и дарители.

На церемонията бе представен и филмът на режисьора Мариан Марианов „Последният път към дома“, който разказва историята за пренасянето на тленните останки на поета Димчо Дебелянов от Демир Хисар до Копривщица след новината за заличаването на гроба му.

Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ е учредена през 2004 г. и се дава за „най-ярко продължение на Дебеляновата поетическа линия в литературата ни“, за лирични произведения, които най-талантливо и въздействащо възпроизвеждат в ново време духа на Димчовите стихове. Първоначално е била връчвана всяка година, а от 2015 г. – на всеки две години. Заради пандемичните условия през 2020 г. не се е състояла Дебелянова вечер в Копривщица.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg