Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калин Сърменов министър на културата

Харесван лично от Бойко Борисов, актьорът е съветник на Марешки

Септември 2012-а: Премиерът Бойко Борисов придружава новия директор на Сатирата Калин Сърменов на откриването на театралния сезон. Снимка: БГНЕС - Калин Сърменов министър на културата

Септември 2012-а: Премиерът Бойко Борисов придружава новия директор на Сатирата Калин Сърменов на откриването на театралния сезон. Снимка: БГНЕС

Актьорът Калин Сърменов е най-близо до поста министър на културата в кабинета, подготвян от ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“, научи „Площад Славейков“. Сърменов е културен съветник на Веселин Марешки и с този избор ГЕРБ ще пресекат домогванията на бизнесмена до други постове в държавната власт.

ГЕРБ се отказват от Министерството на културата след поредицата гафове на Вежди Рашидов. Затова Вежди Рашидов има малък шанс да получи трета номинация за поста. А неговият близък съмишленик Божидар Димитров – още по-малко.

Министерството на културата първо е предложено на Патриотите, но в техните среди няма подходящи кадри – така че те ще ползват дефекта като ефект и ще отстъпят поста на третия възможен партньор в бъдещия коалиционен кабинет – Марешки, а неговият избор пада на Сърменов.

Вариант за Обединените партиоти бил Иван Ласкин, който често се изказва крайно по различни обществени въпроси. Нерядко обаче изявленията му звучат твърде екстремно – например словесната канонада по адрес на авангардния художник Кристо. Затова Патриотите се отказват от идеята.

Има още една театрална кандидатура за министър – резервен вариант на ГЕРБ: Камен Донев. Актьорът неведнъж е получавал уверения, че е любимец на Бойко Борисов. Самият Донев е заявявал публично подкрепата си за бившия министър на културата Вежди Рашидов – дори за неудобни за министъра ситуации. Актьорът често заема политически позиции и дори е казвал, че ако се кандидатира, ще стане президент – тоест обмислял е кариера на политическата сцена. Запитан преди време дали е получавал предложения да бъде привлечен от някоя партия, актьорът отвърна:

„Искали са, но те дори не могат да си представят какво трябва да направят, за да ме привлекат – защото повечето от тях са плиткоумни същества. Те не могат да метнат напред, в бъдещето, не искат, не се интересуват от бъдещето, а от утре-то. Искат утре да имат всичко, да им е мазничко, угоено, спокойно и топличко, да гледат лошо от колите си и да презират“.

Сред обсъжданите за министри има и един доктор – Милен Врабевски. Близък до ГЕРБ, а със страстта си към паметниците на български владетели със сигурност е одобряван и от Патриотите – сред редицата си отличия той е притежател и на наградата „Апостол на българщината“. Затова ако изборът падне на Врабевски, нищо чудно да разгърне отличителния си вкус на държавно ниво.

Сред всички Калин Сърменов има най-голям шанс да оглави културата, разкриха източници от ГЕРБ пред „Площад Славейков“. Причината е, че са наложителни тежки реформи и нито най-голямата партия, нито Патриотите искат да оберат негативите от малката, но изключително гласовита артистична общност. Затова ще прехвърлят на Марешки горчивата чаша.

Впрочем Сърменов е харесван лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – двамата споделят слабост към тениса, били са партньори на корта, пък и актьорът неведнъж се е изказвал ласкаво за двукратния (засега) премиер. Министър-председателят дори придружи Сърменов в Сатиричния театър през 2012-а при назначаването му за директор в него. Заради пристрастието на Борисов се наложи министърът на културата тогава да преглътне обидата, нанесена му от актьора, нарекъл го в интервю „карикатура“.

Сърменов ще срещне съпротива едва когато заеме поста – от острието на съпротивата в културата: Народния театър. Артисти помнят как режисьорът Александър Морфов сам предложи себе си за директор на първата сцена, макар да бе изрекъл тежки думи по адрес на министър Рашидов и премиера Борисов. Направи го, единствено за да попречи на амбициите на Калин Сърменов да заеме поста.

И така, драги артисти: честит Първи април!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90