Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Калин Терзийски на съд заради обида към Хайтов

Той е слуга на един мръсен диктаторски режим, заяви авторът на „Има ли кой да ви обича“

Конфликтът е от февруари тази година, когато Калин Терзийски заяви, че той е човекът, дал възможност на българската литература да бъде нещо по-различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов. Снимка: БГНЕС - Калин Терзийски на съд заради обида към Хайтов

Конфликтът е от февруари тази година, когато Калин Терзийски заяви, че той е човекът, дал възможност на българската литература да бъде нещо по-различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов. Снимка: БГНЕС

Калин Терзийски навярно предстои да се изправи пред съда заради свои думи по адрес на Николай Хайтов. На стената си във Фейсбук писателят обяви, че наследниците на автора на „Диви разкази“ искат да го осъдят, за да „изкарат малко пари“.

Конфликтът е от февруари тази година, когато Терзийски заяви пред Нова телевизия, че той е човекът, дал възможност на българската литература да бъде нещо по-различно от Йордан Радичков и Николай Хайтов.

„Познавах се с Хайтов и донякъде с Радичков – заяви тогава писателят. – Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха свирки на Живков.“

Седмица по-късно, отново в същата телевизия, казуса коментираха две от децата на Николай Хайтов – Елена и Александър, поканен тогава заради паметника на Самуил в София. Двамата използваха възможността да защитят баща си, като Елена Хайтова коментира:

„Не трябва да обръщаме внимание на цинизмите, които говори един пиян човек. Но трябва да се отговори на обидата, че Николай Хайтов е бил слуга на режима – това е несъотносимо с неговия характер и житейски път“.

Скулпторът пък добави, че баща му винаги е имал врагове, но не е така с Радичков – затова той се опита да защити и неговото име.

„Ние вече осъдихме един подобен човек за същата история, безотговорни приказки, които не може да докаже – заяви Хайтов. – Затова ще подведем и Калин Терзийски под отговорност. Ако се извини, тогава няма да прибягваме до тази мярка.“

(Бел. ред. – по-късно наследниците на Николай Хайтов изгубиха делото срещу литературния изследовател Петър Величков, когото съдиха заради негово твърдение, че Хайтов е присвоил ръкописа „Левски“ на Яна Язова.)

От съобщението на Терзийски във Фейсбук разбираме, че той не се е извинил, а няма и намерение да го прави. Заради това и навярно наследниците на Николай Хайтов са предприели съдебни мерки.

Предлагаме ви и пълния текст на статуса на писателя.

„Наследниците на Хайтов искат да осъдят Калин Т., защото Калин Т. заявил (и не – никак не смята, че не е прав), та че баща им е бил слуга на един мръсен диктаторски режим. Много услужлив слуга на висок пост в слугуването на мръсния режим. Калин Т. е казал това по телевизията, защото той дори и по телевизията не спестява истината. Всъщност Калин Т. смята, че тези мили наследници искат да изкарат малко пари, съдейки го. Както прави всеки мошеник – чрез интриги и изнудване да спечели някоя пара. Но нека да им е простено, нека Господ им прости.“

k_terziiski_status

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg