Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Калин Терзийски не знае ли, че извинение означава покаяние, а не нови обвинения?

„Извинявам се публично на децата на Хайтов - за всички душевни болки, които са понесли, обичайки баща си и преглъщайки обидата, която са им причинили моите думи! Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина“, поиска прошка чрез Фейсбук Калин Терзийски. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Калин Терзийски не знае ли, че извинение означава покаяние, а не нови обвинения?

„Извинявам се публично на децата на Хайтов - за всички душевни болки, които са понесли, обичайки баща си и преглъщайки обидата, която са им причинили моите думи! Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина“, поиска прошка чрез Фейсбук Калин Терзийски. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вопиющи слова произнесе пишещият Калин Терзийски в електронния сайт „Площад Славейков“ тези дни. Чрез тях той вика „на помощ“ българския народ, за да въздействува той на децата на Хайтов, сякаш те са злодеи, които издевателстват над неговата личност и искат да ограбят бъдещето му. А навярно мнозина не знаят истината. А тя е следната:

Преди няколко години по Нова телевизия в предаването „Комбина“ с водещи Лора Крумова и Галя Щърбева Калин Терзийски изрече гнусните слова, че Николай Хайтов и Йордан Радичков са „слуги“ на бившия, т.е. комунистически режим, който той ненавиждал, а също че горните писатели правели свирки (?) на Тодор Живков.

И това ако не е светотатство…!

Тогава ние, децата на Николай Хайтов, бяхме сащисани. Да изречеш това в кръчма пред приятели или в интимен кръг си е твое право и никой не може да ти го отнеме, макар че пак е гнусно. Но пред тъй гледаната телевизия и в предаването ѝ с висок рейтинг, е недопустимо.

Аз, като дъщеря на Хайтов, написала четири книги за баща си, и писател, поисках право на отговор, което ми беше дадено от ръководството на Нова телевизия и заедно с брат ми Александър точно след 7 дни се явихме пред екран и казахме каквото бе необходимо и очаквано.

И тримата наследници на Николай Хайтов – аз – Елена, и братята ми Александър и Здравец – бяхме решили, че ако Калин Терзийски се извини пред телевизията, да му простим, в противен случай – ще го съдим. От тогава – вече 4 или 5 години, Калин нито ни потърси, нито стана въпрос за извинение. Тогава, естествено, заведохме дело, но то стана по-късно, защото все се надявахме на извинение. Уви, той нито се обаждаше, нито приемаше призовките и така делото се проточи.

Чак когато на първа инстанция в Софийския районен съд той бе осъден, най-после се сети да се яви в съда и да се оправдава, че уж бил искал извинение, но ние, децата на Хайтов, сме били алчни и искаме от него пари. Опашата лъжа! Ние искаме той да получи справедливо наказание за изречените клевети и мръсотии срещу един голям български писател, известен с творчеството си по света, без значение на режими и управляващи.

В същото време, когато бях търсена за интервюта от вестниците „Галерия“, „Уикенд“, а по-късно и от „България днес“ – съм отговаряла на въпросите, свързани с Калин Терзийски, че държим (ние, наследниците) на това, че той е уронил престижа на голям българин и творец и че ние, наследниците, обидени от зловещите му думи, искаме той да бъде осъден. Без оглед на сума, която се налага като наказание в такива случаи.

А защо въпросният Калин Терзийски се е хванал като удавник за сламка за думата (бивш режим)? Ами, че Николай Хайтов има като наказание от бившия режим 8 години затвор. Може ли един „слуга“ да бъде съден? Ами кой не знае, че слугите са раболепни, услужливи и угодници. Хайтов бе остър по характер, непримирим, борбен, нему най-малко приляга думата „слуга“. Той е биткаджия. Неговите битки описвам аз във втората си книга за него – „Гладиаторът Хайтов“.

Той се бори за опазване на българския език и написа за това книгата „Вълшебното огледало“, за екологията – първата книга при този режим („Бодливата роза“), написа 6 книги за това къде са препогребани костите на Васил Левски, води дискусии с историци, археолози, академици, има стотици страници публицистика.

Не, Калин Терзийски въобще не познава нито творчеството, нито живота на Хайтов, а като не знаеш много неща, не можеш да раздаваш квалификации от подобен род. Хайтов е наричан „чепат писател“, „дързък родопчанин“, „огнен публицист“. Такава личност може да бъде всичко, но не и „слуга“.

А ще добавя и това, че дори в края на живота си, когато беше много болен от левкемия, с треперещи устни и олюляваща походка, той се яви по телевизията да защитава писателския съюз, който бе нападан от клеветници журналисти.

Въпреки дръзкия си характер, Николай Хайтов бе награждаван по времето на различните режими, не защото е бил „слуга“, а защото е имал огромен талант, който в края на краищата биваше признат от управляващите. Пред таланта – всеки коленичи. И по времето на президентстването си лично Петър Стоянов го награди с орден „Стара планина“. Какво? И нему ли е бил слуга?

Останалите обидни квалификации няма да коментирам, не ми подхожда като на жена.

Жалко, че Калин Терзийски чак сега се е сетил за извинение. Но много е късно. „Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя“ – така е казал народът.

И все пак аз мисля, че Терзийски, макар и лекар, който трябва да знае как се лекува човешката душа, не е осъзнал, че извинение означава покаяние. У него такова не се вижда, дори напротив, той пак прокарва някакви нови обвинения в този сайт. И за тях ли после пак ще се извинява и докога така?

Всичко по темата НАСЛЕДНИЦИТЕ НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ СЪДЯТ КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ


* Писател, публицист, дъщеря на Николай Хайтов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg