Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калин Терзийски за иска на Хайтовите деца: Непосилна сума, равносилна на смъртна присъда

Върховният касационен съд днес разгледа делото за обида срещу писателя

От Калин Терзийски наследниците на Хайтов искат 40 хил. лв. обезщетение за обида. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Калин Терзийски за иска на Хайтовите деца: Непосилна сума, равносилна на смъртна присъда

От Калин Терзийски наследниците на Хайтов искат 40 хил. лв. обезщетение за обида. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Твърде жестоко наказание дори за истински виновен човек е това, което искат наследниците на Хайтов от мен, заяви днес пред „Площад Славейков” писателят Калин Терзийски. Днес във Върховния касационен съд бе гледано на последна инстанция делото на децата на Хайтов срещу писателя за изказването му:  

„Познавах се с Хайтов и донякъде с Радичков. Това бяха едни слуги на един режим, който аз не мога да понасям. Те правеха свирки на Живков“.

След четиригодишна съдебна сага споровете най-сетне стигнаха до Върховния касационен съд, пред който наследниците на Хайтов обжалваха решението на второинстанционния съд, който оправда Терзийски.

Преди да се стигне до ВКС, арх. Здравец Хайтов каза пред „Площад Славейков”, че ще се откажат от по-нататъшни съдебни искове, ако получат публично извинение от писателя. Терзийски се извини във Фейсбук с думите:

„Прошка

Ето!

Това вече е разумна и човешка постъпка :). Здравец Хайтов прие протегнатата ми ръка! И затова аз:

Извинявам се публично на тримата – децата на Хайтов – за всички душевни болки, които са понесли, обичайки баща си и преглъщайки обидата, която са им причинили моите думи! Простете, мили хора, не искам никой да страда!

Аз ще остана непримирим враг на всяко нехуманно управление и на всеки, който го поддържа. Но това не означава, че ще търся със злоба междучовешки конфликти! Не хората ме вбесяват – разберете! А глупавите им поведения, грешките им, пристрастията им, арогантността им, алчността им, идеологиите им, невежеството им! На които, за съжаление, и аз съм носител и също така съм жертва – та и аз съм човек!

Да – никога и през ум не ми е минавало да наранявам когото и да било.

Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина.

Извинявам се на всеки от вас, преживял страдание заради мен – и нека има мир“.

Въпреки това делото продължи, а сумата, която наследниците на Хайтов искат като компенсация, прогресивно нарасна. Според Калин Терзийски от 25 хил. лв. днес тя е стигнала вече 40 хил. лв., в които се включват финансовите обезщетения за обидата и съдебните разноски.

„Тази сума е страховита за един съвременен български писател и е равносилна на смъртна присъда – заяви Терзийски пред „Площад Славейков”. – Живея под четиригодишна смъртна заплаха вече. Подобна сума цял живот не може да се изплати. С всяка взета стотинка трябва да изплащаш само лихвите. Дори за много виновен човек е прекалено жестоко.”

Днес наследниците на Хайтов не са присъствали в залата за съдебното изслушване. Калин Терзийски е имал 3 минути, за да изложи тезата си. Според него изказването му не е било срещу личността на Хайтов или на Радичков, а срещу нехуманната диктаторска власт, която е съществувала в България.

„Всеки писател от такъв ранг е бил институция на тази власт. А тя е призната за престъпна, което прави и институциите ѝ укорими. Изпитвам смес между съжаление и омерзение заради това, което писатели от ранга на Хайтов и Радичков е трябвало да преживеят”, е заявил пред върховните съдии писателят.

Адвокатът на наследниците е заявил, че те не държат на парите, а на възмездието. Все пак ищците не се отказват от сумата, която трябва да им бъде присъдена.

„Трябва да платя за гневното си избухване срещу една диктатура, наистина, направено на пияна глава пред журналисти, които се бяха натресли в дома ми, но без да искам да обидя която и да е личност. Ставаше дума за това, че са били принудени да се подмазват“, разсъждава Терзийски и завърши с думите: „Миналото, което по закон е признато за престъпно, си отмъщава на днешните свободно говорещи хора”.

В момента и двете страни по делото очакват решението на Върховния съд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg