Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Калин Терзийски: Обичам Хайтов. Но мразя всеки, обслужвал диктатурата

Да си успял в срамно време е недостойно - комунизмът беше доброто време на посредствените гниди

„Гнус ме е от комунизма и неговите слуги. Гнус ме е от това време, гнус ме е, че съм живял в него“, пише Калин Терзийски. Снимка: Румен Добрев - Калин Терзийски: Обичам Хайтов. Но мразя всеки, обслужвал диктатурата

„Гнус ме е от комунизма и неговите слуги. Гнус ме е от това време, гнус ме е, че съм живял в него“, пише Калин Терзийски. Снимка: Румен Добрев

„Да си успял в срамно време е недостойно“, гласи нов статус на Калин Терзийски, посветен на темата „Николай Хайтов“. Срещу писателя („Алкохол“, „Има ли кой да ви обича“) е подаден иск в съда заради негови думи от февруари, изречени по Нова телевизия, че авторът на „Диви разкази“ е „слуга на един мръсен диктаторски режим“. Ход на делото, заведено от децата на Хайтов, вече е даден, потвърди пред „Площад Славейков“ дъщеря му Елена Хайтова. 

Във Фейсбук Терзийски обяснява, че цени Хайтов като писател, но мрази „всеки, който обслужва“ диктатурите. Терзийски изтъква, че той самият е успял в „добро време“, в което никой не му е помогнал, във време, „в което само силните и смелите могат да се преборят“.

Предлагаме ви цялото изказване на Калин Терзийски:

„Аз обичам разказите на Хайтов, аз съм израснал с тях, аз обичам Хайтов и го смятам за мъдър човек. Познавахме се. Но ето – аз мразя диктатурите, несвободата и всеки, който обслужва това цялото нещо. Да си успял в срамно време е недостойно, да не си успял в добро време е недостойно.

Аз успях в добро време – не добро в глупашкия, еснафски смисъл – комунизмът беше доброто време на посредствените гниди, които просто искаха да си живуркат. Аз успях във време, в което никой не ми е помогнал, в свирепо и истинско време. В което само силните и смелите могат да се преборят.

Гнус ме е от комунизма и неговите слуги – това е! Жигулка и два апартамента в „Младост“. Гнус ме е от това време, гнус ме е, че съм живял в него. Времето на нагаждачите, на връзките, на писателските съюзи, в които се приемат родопски овчари, защото просто ни носят прясно сирене. Времето на посредствеността, на повсеместното крадене, на… ха-ха, ах, бяхме добре тогава – да бяхте добре, свинете, които обичат да си седят на задниците и да вършат нищо на държавна работа. Те винаги са били добре.

Опитайте се да се борите, да надмогнете, да сте големи. Това е моята молба към вас.“

Donald Trump elected US President

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg