Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Калин Вельов – министър на културата, предложен от ГЕРБ

Калин Вельов положи клетва като депутат от ГЕРБ през юли 2020 г. в 44-ото Народно събрание. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Калин Вельов – министър на културата, предложен от ГЕРБ

Калин Вельов положи клетва като депутат от ГЕРБ през юли 2020 г. в 44-ото Народно събрание. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви състава на евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ, оглавяван от Даниел Митов. Съобщението направи от болницата, където е бил опериран снощи от скъсан менискус.

За министър на културата е предложен музикантът Калин Вельов, бивш барабанист от „Ку-ку бенд“. Любен Дилов-син е предложението на ГЕРБ за министър на туризма.

Бойко Борисов се аргументира защо предлага Калин Вельов за министър на културата – защото „най-добре рекламираното лице в политиката през последните години е певец и музикант”.

„Министерство на културата е изключително сложно министерство – заяви Борисов. – Но понеже едно от най-добре рекламираните в момента лица в политиката през последните десетилетия е музикант и певец, и ние щем не щем даже и в тая сфера почваме да даваме отпор. А иначе много, много неща има в културата – в археологията… да не изброявам. Доходите колко се вдигнаха за артисти, за певци, за филхармонии, за всичко… За съставите им. Доколкото помня, само националното радио имаше четири състава, които през времето сме финансирали.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

След като обясни, че ГЕРБ в политиката е като футболистите Роналдо и Меси, Борисов призова опонентите си към повече морал:

„Те ако имаха малко морал, ако се бяха събличали да играят физическо, ще сложат за председател на парламента първата политическа сила“.

Премиерът в оставка призова двамата предложени министри – на културата и на туризма, Калин Вельов и Любен Дилов, да разговарят с бившите си колеги от Шоуто на Слави.

„Все са ти останали някакви приятели там, нали? – обърна се той към Калин Вельов. – Дали официално, по-добре официално, обади им се им кажи – що си настроен против мен, лошо ли свиря, хайде да се надсвирваме. Щото нали, навремето са се надсвирвали и надпявали.“

Заръката към Любен Дилов звучеше по подобен начин:

„Аз се надявам, че тези сценаристи, които сега използват такива обидни епитети, да ти кажат защо не те харесват. Лоши сценарии ли си писал, фирмата „Седем осми” развиваше ли се по твое време и въобще защо ще са против. А ти, особено с подводната екология, а мисля, че и като писател, културтрегер, мисля, че малцина могат да излезнат срещу теб. А туризмът е пропаганда – „нашето е по-добро от всичко останало”. Затова си толкова подходящ“.

След като намекна, че има хора, които желаят смъртта му, цитирайки Сталин: „Няма човек, няма проблем”, Борисов настоя изготвеният от неговото правителство „План за развитие“ да бъде приет от новия парламент.

„В неделя представихме Плана за развитие. Трябва да са го изчели и коригирали, и в четвъртък вече да представя техен план. Да не мислят, че ще си почиват. Те са избрани, те трябва да работят. Трябва да приемат този, защото ние сме по-умни, по-можещи, по-знаещи, за красиви не спорим“.

След тези си думи премиерът се обърна към Калин Вельов:

„Плочки имаш ли? Утре искам да те видя по плочки на барабаните, щото виждаш на правната комисия момчето какво е… И ние имаме такива тигри. Знаеш ли какви имаме в ГЕРБ? Я малко се разголете и вие. Явно това е новата вълна. Това е новата политика. Това е отговорната политика“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах