Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Калин Вельов – министър на културата, предложен от ГЕРБ

Калин Вельов положи клетва като депутат от ГЕРБ през юли 2020 г. в 44-ото Народно събрание. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Калин Вельов – министър на културата, предложен от ГЕРБ

Калин Вельов положи клетва като депутат от ГЕРБ през юли 2020 г. в 44-ото Народно събрание. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви състава на евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ, оглавяван от Даниел Митов. Съобщението направи от болницата, където е бил опериран снощи от скъсан менискус.

За министър на културата е предложен музикантът Калин Вельов, бивш барабанист от „Ку-ку бенд“. Любен Дилов-син е предложението на ГЕРБ за министър на туризма.

Бойко Борисов се аргументира защо предлага Калин Вельов за министър на културата – защото „най-добре рекламираното лице в политиката през последните години е певец и музикант”.

„Министерство на културата е изключително сложно министерство – заяви Борисов. – Но понеже едно от най-добре рекламираните в момента лица в политиката през последните десетилетия е музикант и певец, и ние щем не щем даже и в тая сфера почваме да даваме отпор. А иначе много, много неща има в културата – в археологията… да не изброявам. Доходите колко се вдигнаха за артисти, за певци, за филхармонии, за всичко… За съставите им. Доколкото помня, само националното радио имаше четири състава, които през времето сме финансирали.“

След като обясни, че ГЕРБ в политиката е като футболистите Роналдо и Меси, Борисов призова опонентите си към повече морал:

„Те ако имаха малко морал, ако се бяха събличали да играят физическо, ще сложат за председател на парламента първата политическа сила“.

Премиерът в оставка призова двамата предложени министри – на културата и на туризма, Калин Вельов и Любен Дилов, да разговарят с бившите си колеги от Шоуто на Слави.

„Все са ти останали някакви приятели там, нали? – обърна се той към Калин Вельов. – Дали официално, по-добре официално, обади им се им кажи – що си настроен против мен, лошо ли свиря, хайде да се надсвирваме. Щото нали, навремето са се надсвирвали и надпявали.“

Заръката към Любен Дилов звучеше по подобен начин:

„Аз се надявам, че тези сценаристи, които сега използват такива обидни епитети, да ти кажат защо не те харесват. Лоши сценарии ли си писал, фирмата „Седем осми” развиваше ли се по твое време и въобще защо ще са против. А ти, особено с подводната екология, а мисля, че и като писател, културтрегер, мисля, че малцина могат да излезнат срещу теб. А туризмът е пропаганда – „нашето е по-добро от всичко останало”. Затова си толкова подходящ“.

След като намекна, че има хора, които желаят смъртта му, цитирайки Сталин: „Няма човек, няма проблем”, Борисов настоя изготвеният от неговото правителство „План за развитие“ да бъде приет от новия парламент.

„В неделя представихме Плана за развитие. Трябва да са го изчели и коригирали, и в четвъртък вече да представя техен план. Да не мислят, че ще си почиват. Те са избрани, те трябва да работят. Трябва да приемат този, защото ние сме по-умни, по-можещи, по-знаещи, за красиви не спорим“.

След тези си думи премиерът се обърна към Калин Вельов:

„Плочки имаш ли? Утре искам да те видя по плочки на барабаните, щото виждаш на правната комисия момчето какво е… И ние имаме такива тигри. Знаеш ли какви имаме в ГЕРБ? Я малко се разголете и вие. Явно това е новата вълна. Това е новата политика. Това е отговорната политика“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах