Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Калин Вельов: Приемам тази атака с усмивка

Бившият депутат от ГЕРБ твърди, че не е бил облагодетелстван от предишното правителство

Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов на откриването на кампанията на ГЕРБ за предсрочните избори на 4 април. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Калин Вельов: Приемам тази атака с усмивка

Бившият депутат от ГЕРБ Калин Вельов на откриването на кампанията на ГЕРБ за предсрочните избори на 4 април. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Медийни разкрития за финансиране на бившия депутат от ГЕРБ Калин Вельов по програми на Министерството на културата принудиха музиканта да отговори публично в личния си профил във Фейсбук. Сайтът „Свободна Европа“ разкрива, че музикантът е прехвърлил фирмите си на певицата Нина Николина, за да кандидатства за помощ от Министерството на културата, а същевременно е заемал поста съветник на министъра на културата Боил Банов, а по-късно и депутат от ГЕРБ.

„Докато голяма част от неговите колеги в културния сектор изнемогват през 2020 г., проекти на Вельов са финансирани с близо 40 000 лева от Министерството на културата, разкриват документи, с които „Свободна Европа“ разполага. Средствата са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите, Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина, показва справка в Търговския регистър“, гласи публикацията.

Цялото разследване може да прочетете тук.

Калин Вельов отрича да е бил облагодетелстван поради позицията си на член и депутат от ГЕРБ. В поста си във Фейсбук той нарича разкритията на медията „полуистина“ и твърди, че дори е взимал занижени хонорари. Защитавайки стойността на творбите, за които е получил финансиране, което не отрича, той твърди още, че му е било невъзможно да влияе върху „независими и анонимни комисии, които определят творческите и административни параметри на проектите и дали отговарят на критериите“.

Предлагаме ви цялото изявление на бившия депутат и барабанист Калин Вельов, запазили сме автентичния му правопис:

„Уважаеми колеги, приятели и публика!

Относно публикацията в медии, свързана с мое участие в програми към МК и НФК.. Умишлено един ден мълчах. Не защото има нещо от което се срамувам. Исках да чуя (и чух) различни гледни точки – от „разпни го“ до „не им обръщай внимание“. Пиша това, защото преди всичко аз съм музикант и артист!

Полуистината е най-коварната лъжа! Затова е важно да внеса малко пояснение. И ще пробвам да съм максимално кратък..

– Трите отделни проекта, в които аз съм участник, а музикална компания Пендара Прадакшънс е кандидатствала в подпомагащи сектора от Ковид кризата програми на МК и НФК, включват над 40 артиста на свободна практика. Във всички тези три проекта, аз участвам като един от артистите и съм незаменима активна творческа и изпълнителска фигура – музикант, композитор, текстописец. В документите, с които медията твърди че разполага, ясно са описани участниците и разходите по пера. И там е видно, че всеки от артистите в тези проекти, включително и аз, кандидатстваме за стандартни и дори в някои случаи занижени хонорари. Защо медията е пропуснала тези подробности?

– Проектите, с които е кандидатствано са двата най-добри български латино проекта, с участия на международни фестивали и съвместни концерти със световни латино имена – Тумбаито, включващ 10 топ български музиканта и Амазония – включващ 8 изпълнителя от 5 държави. Проектите, с които организацията е кандидатствала, включват допълнително и стендъп комедианти, илюзионисти, други студийни музиканти, танцьори, видео оператори, асистенти и режисьори, сценаристи, звукозаписни инжинери, аранжори и още професии от творческата индустрия.

– Още през Май – 2020г., Нина Николина, с която преди повече от 10 години стратирахме заедно организацията Пендара, предвид нарастващата ѝ музикална дейност, пожела да поеме компанията и с нея да продължи продуцентската си и изпълнителска работа, както и да подпомага тези музикални групи. Началото на Юни 2020г. това вече беше факт. Тя разпозна важността музикантите от тези проекти с несъмнено висока репутация, да кандидатстват по програмите за подпомагане на артистите от Ковид кризата и да бъде в помощ в един особено тежък период!

– МК и НФК избират независими и анонимни комисии, които определят творческите и административни параметри на проектите и дали отговарят на критериите. Не бих могъл да влияя на решенията на независими и анонимни комисии в МК, още повече когато вече съм освободен от функцията на съветник в периода, когато излизат резултатите. Аз съм един от многото музиканти и творчески фигури в тези проекти, и по закон имам право да упражнявам професията си, независимо от длъжността ми на народен представител към онзи момент. Мерките за Ковид кризата са за всички творчески проекти и личности, които покрият критериите и условията. А това, отново да напомня се определя от технически и творчески комисии.

Приемам тази атака с усмивка и не ме изненадва.. но бих искал да се извиня на всички десетки артисти, участвали в тези проекти, за въвличането им в подобни изкривени и целенасочени „анализи“, които уронват престижа на гилдията и натъжават и без това трудната картина на творците след 14 месеца блокиран пазар“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90