Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Калин Врачански с опасен чар в сериал по Нова

„Господин Х и морето“ е вдъхновен от „Опасен чар“ (видео)

Мошеникът на Калин Врачански вирее върху почвата на завистта, алчността, кариеризма, ласкателството. - Калин Врачански с опасен чар в сериал по Нова

Мошеникът на Калин Врачански вирее върху почвата на завистта, алчността, кариеризма, ласкателството.

Калин Врачански е звездният удар на продуцента Димитър Гочев в сериала „Господин Х и морето“, който тръгва по Нова от 1 март. Дни преди да излезе на малкия екран, първият епизод бе показан пред журналисти.

Гочев познава възможностите на Врачански още от времето, когато снимат „Стъклен дом“, донесъл широка популярност на актьора. Така става в изкуството – събират се хора, изпробвани в общата работа. И сега, за „Господин Х и морето“ може би няма друг наш актьор, който е толкова контрастен за ролята на българския Остап Бендер като Калин Врачански. За него гаджето му няма да каже на приятелките си: „Да знаете колко красив мъж забих!“, а „Да знаете колко сладък мъж забих!“. Калин Врачански може с лекота да се превъплъти в кротък, благодушен мъж с честни сини очи и простодушна усмивка. Това е неговият герой в сериала. Той няма проблем да спечели която и да е жена, без да нахалства, без да я сваля упорито и вдъхновено, без капчица агресия. Тя сама ще му даде нужния ключ или ще го пусне през задния вход, или ще му позволи за малко да изключи някоя сигнализация, или ще го вземе в колата си, да не ходи пеш, тъкмо когато са го погнали.

Любимото професионално усърдие на измамника е да се гримира в различни образи – залепва си мустаци и брадичка, пуска или подрязва рижа коса, слага си очила. Този вид преображения с цел измама вършеше преди години в комедиите си Тодор Колев. Може да се каже, че „Господин Х и морето“ е вдъхновен от „Опасен чар“. Общото между тях е вътрешното задоволство от преобразяването, което започва да управлява живота на измамника. Той чувства и реагира така, както му повелява новият образ. Особено атрактивна е тази промяна в театъра, с който Калин Врачански не иска да се раздели, независимо колко големи са сполуките му в телевизията. Само ще споменем ролята му на Квазимодо в спектакъла на Театър „София“ „Парижката Света Богородица“, където срещна също толкова навитото за игра въображение на режисьорката Лилия Абаджиева. Парадоксът е в превъплъщението на хубавеца Калин Врачански като един от емблематичните уроди в световната литература.

Есенцията в жанра на „Господин Х и морето“ не е криминалната история, не са и любовните завоевания на измамника. Също както мошеникът на Тодор Колев, дегизиран като милиционер, уличава производителите на кичозни сувенири и пластмасови дреболии, търгуващи извън законовите правила и наредби, мошеникът на Калин Врачански печели предимство при срещата с дребни душици с едри пороци – той вирее върху почвата на завистта, алчността, кариеризма, ласкателството. Неговият измамник краде самоличността на учителя Деян Христов от варненско елитно училище и трябва да се приспособява към терена на престъплението си. Макар че няма дори средно образование. Успешното му внедряване сред учителите е вече едно обвинение срещу техния манталитет.

В първия епизод, който ще се излъчи на 1 март, още не знаем какви са те. Виждаме обаче какви са майките, неизбежни за пейзажа на българското училище. В ролите са Александра Сърчаджиева, Станислава Николова и Доротея Толева. Те са в час с всяко произшествие в училището на децата им, с всяка промяна в графика и плановете на директора и преподавателите. Тази ненормална ситуация е плод на многогодишно натрупване в българската институция „майките“. Те имат достатъчно време, за да висят в училището и да контролират входа и изхода от него. Те обвиняват и се подмазват. Те помагат на закъсал „свой“ ученик или изолират опасен конкурент. Това избрано пространство на колизии и смях е най-силното постижение на сериала. Защото зрителите имат материал да сравняват ставащото на екрана със собствения си опит.

Българските учители са безкраен паноптикум от образи, които възторгват или плашат децата. Изморена от годините еднообразна работа, учителка си признава, че учениците са ѝ писнали затова ги оставя да правят каквото си искат в нейния час. Друга съветва момичетата в класа да не си дават зор да учат, защото така и иначе ще живеят в хареми. Трета, пропиляла часове в блеене и споделяне с учениците на лични преживявания, се стъписва, че трябва да нанесе бележките в електронния дневник по време на грипната ваканция и го прави за нула време – четните номера получават 6, а нечетните – 5. Готово! Всеки от нас може да даде примери на даскали с кусури, които възмущават децата им ученици. Така фалшивият учител Деян Христов няма как да не попадне на майките. Трябва да е доволен, че са красиви. И тази среща обещава пикантно и изобличаващо развитие.

Вижте още: КАПАН ЗА ЗРИТЕЛИ: ТРИ НОВИ БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах