Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калининград да стане част от Чехия, настоява петиция

Новото му име ще бъде Краловец

Началната страница на сайта с новото име на Калининград - Краловец - Калининград да стане част от Чехия, настоява петиция

Началната страница на сайта с новото име на Калининград - Краловец

Референдум за присъединяването на Калининград към Чехия поискаха в петиция чешки активисти. В сайта „petice.com“ вече има около 17 000 подписа в подкрепа на идеята. Основанието за искането е, че град Кьонигсберг, днешен Калининград, е основан през 1255 г. от кръстоносци, ръководени от чешкия крал Пшемисл Отокар II.

По призив на папа Инокентий ІV кралят е оглавил кръстоносния поход в Прусия и е дал нареждане на водача на Тевтонския орден Фон Остерн да издигне крепост на възвишенията над река Прекел. Така се е родило и името Кьонигсберг или Кралска гора – в чест на чешкия крал.

„През цялата си история градът е принадлежал на Прусия, Полша, Германия, а сега се управлява от Русия. Смятаме, че Русия е гостувала в Калининград твърде дълго и е време да го предадем на друга държава, както показва 800-годишната практика. Тъй като градът е основан от чешки крал, този път трябва да отиде при своя законен собственик – Чехия“, се казва в петицията.

Според авторите ѝй най-накрая има „уникална възможност за разширяване на територията на Чешката република и осигуряване на достъп до морето“.

Интернет потребителите настояват Чешката република да изпрати армията си в Калининград, да проведе референдум там, да анексира района и да промени името му на Краловец. Вече е създаден и сайт на града с новото му име, както и акаунт в Туитър. В Чехия смятат, че сегашният Калининград, бъдещ Краловец, ще бъде вторият по население в страната след Прага и най-после ще получат излаз на море.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС