Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калоянчев с потури на бул. „Витоша“, с костюм – в Бургас

Георги Чапкънов вае две статуи на големия актьор

Георги Калоянчев (1925-2012) - Калоянчев с потури на бул. „Витоша“, с костюм – в Бургас

Георги Калоянчев (1925-2012)

Клоун, уморен от преструвки или Бай Ганьо, в чиито жизнени сокове се смесват гюл и ракия? Големият актьор Георги Калоянчев носеше по нещо от тези два образа в себе си и успяваше да го извади на показ, винаги когато беше нужно. Сега със задачата да хване духа му в калъп се е заел скулпторът Георги Чапкънов.

На столичния бул. „Витоша” Калата ще е препасал пояса на Бай Ганьо и ще дели круши с Алеко Константинов. Изискването към скулптурната композиция е двамата да са разпознаваеми и ако имаме представа как е изглеждал Щастливеца от снимки, то визията на неговия герой ни е наложена от Илия Бешков и Георги Калоянчев. Първият го прави с карикатурите си, вторият – с играта си във филма на Иван Ничев „Бай Ганьо тръгва из Европа”.

Проектът на Чапкънов за паметник на Калата в Бургас

Проектът на Чапкънов за паметник на Калата в Бургас

Заедно с тази скулптура Чапкънов работи и над друга – същинския паметник Калоянчев, който ще е в Морската градина на Бургас. В родния град на актьора вече събраха парите за отливането на Калата в малко по-голям от естествения му ръст, а Чапа доизкусурява детайлите. Очаква се бронзовата фигура да заеме мястото си в началото на 2015-а, когато се навършват 90 години от рождението на Калоянчев.

Чертите на Калоянчев ще бъдат използвани и за образа на Бай Ганьо в скулптурна композиция на бул. "Витоша" в София.

Чертите на Калоянчев ще бъдат използвани и за образа на Бай Ганьо в скулптурна композиция на бул. „Витоша“ в София.

За разлика от скулптурата в София, статуята в Бургас представя Калоянчев като човек на духа. Няма и помен от байганьовска хитрост и тарикатлък, на дневен ред е вглъбяването в себе си. Може би такъв беше Калата след падането на завесата, но публиката така и не разбра това. Самият актьор не криеше колко истина има в твърдението, че комикът (клоунът) винаги е тъжен. В редките си интервюта в последните си години той казваше: „Когато отиваме на гости, все мислят, че с Калоянчев голям смях ще пада. А то мине вечерта и аз мълча. Жена ми казва, че съм черноглед и песимист”.

Чапа е уловил разминаването между външния образ и същността на актьора. В неговия паметник Калата е свалил ухилената маска и я държи в лявата си ръка. А лицето му сякаш е огледало на заглавието от Вазовата стихосбирка „Тъгите на България”. Впрочем, нещо в изваяния от Чапкънов Калоянчев напомня чертите на Вазов…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg