Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калуди Калудов под купола на цирка в парк „Възраждане“

Финалът на 40-ия сезон на тенора

В „Палячи“ Калуди Калудов влиза в ролята на Канио, собственик на пътуваща циркова трупа. Снимка: Държавна опера - Стара Загора - Калуди Калудов под купола на цирка в парк „Възраждане“

В „Палячи“ Калуди Калудов влиза в ролята на Канио, собственик на пътуваща циркова трупа. Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Четиридесетият сезон на Калуди Калудов в операта приближава финала на серията спектакли в цирка. „Палячи“ на Леонкавало събира двете изкуства в продукция на Старозагорската опера съвместно с Академичен цирк „Балкански“ – и вече обиколи няколко града на България, а на 19 и 20 ноември ще има представления под шапитото в столичния парк „Възраждане“, в квартал „Зона Б5“. Това ще бъдат последните дати от националното турне на спектакъла.

Калуди Калудов дебютира на професионалната сцена през 1978-а в ролята на Алфред в „Травиата“ на Верди в Софийската опера и балет, където в продължение на 12 сезона е солист. През годините е пял във Виенската държавна опера, Ла Скала, оперния театър „Лисео“, Кралската опера в Лондон, „Метрополитън“… Излизал е в главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало… Партнирал е на изпълнители от световна класа, работил е с диригенти като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо.

Преди дни Калуди бе почетен със Специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“ за цялостен принос към българското и световно оперно изкуство.

Идеята оперното представление да бъде представено сред декора на цирка е на Калудов – „Палячи“ на Леонкавало е за пътуваща трупа циркови артисти. Спектакълът дебютира на сцената в Стара Загора, след това закри Моцартовите празници в Правец на 15 юли. Игран е във Варна, Пловдив и сега, в София, са последните му две дати.

Диригент на представленията в столицата ще бъде Ивайло Кринчев. На 19 ноември Калуди Калудов влиза в ролята на Канио, собственик на пътуващата трупа, а на 20-и образа ще изпълни Камен Чанев.

Идеята оперното представление да бъде представено в декора на цирка е на Калуди Калудов – „Палячи“ на Леонкавало е за пътуваща трупа циркови артисти. Снимка: Държавна опера – Стара Загора

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90