Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Калуня-каля“ за пръв път на софийска сцена

Смолянският театър с адаптация на един от най-четените през последните години български романи

В ролята на Калуньо влиза Делян Илиев. Снимка: Родопски драматичен театър - „Калуня-каля“ за пръв път на софийска сцена

В ролята на Калуньо влиза Делян Илиев. Снимка: Родопски драматичен театър

Родопският драматичен театър в Смолян изглежда най-подходящото място за първата драматизация на романа на Георги Божинов, чието действие се развива именно в помашките села в планината. През ноември 2019 г. младият режисьор Благой Бойчев поставя драматизираната версия на „Калуня-каля“, а за 27 януари е предвидено първото ѝ гостуване в София на сцената на „Theatro“.

Пълният с емоции наратив е уравновесен от минималистична сценография. Разказът за трагичните събития от Априлското въстание не разчита на показност, а е насочен към личното изживяване на човешките съдби. За това заслуга имат и младите актьори от трупата на Родопския драматичен театър Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев. В образа на Калуньо влиза Делян Илиев.

Режисьорът Благой Бойчев от няколко години създава постановки, следвайки принципите на така наречения „документален театър“, който по собствените му думи е едно от важните социални явления, защото позволява да се усети как болката на един човек става болка на всички.

„В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, но чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло“, казва режисьорът.

Георги Божинов написва „Калуня-каля“ през 1988 г., но романът заживява нов живот след преиздаването му от издателство „Хермес“ през 2014 г.

Калуньо, българомохамеданин, започва лична война за справедливост, след като е въвлечен против волята си в изпепеляването на българско село по време на Априлското въстание. Личното, националното и всечовешкото се преплитат в посланията на този роман, а театралната му версия има тежката задача да покаже дълбоката вътрешна драма на Калуньо в синтезиран сценичен вариант.

Драматургичната адаптация е дело на Цвета Ерменкова.

Гостуването на „Калуня-каля“ в София ще бъде на 27 януари от 19 ч. в „Theatro“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg