Калягин за Морфов: Ти си велик режисьор!

Големият руски актьор с поздравление за 60-ия рожден ден на българския режисьор

Александър Морфов на празненството в Народния театър през март 2019 г. за 300-ия брой на неговия спектакъл „Хъшове“. Снимка: Божидар Марков/Народен театър - Калягин за Морфов: Ти си велик режисьор!

Александър Морфов на празненството в Народния театър през март 2019 г. за 300-ия брой на неговия спектакъл „Хъшове“. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

„Измисляч на спектакъл, който прилича на френско шампанско.“ Това са думи на големия руски актьор Александър Калягин по адрес на българския режисьор Александър Морфов, който днес – 9 ноември – навършва 60 години. Публикувани са в сайта на московския театър „Et Cetera“.

Александър Калягин е един от най-големите аккьори на руското кино и театър. Народен артист на РСФСР, той е играл в постановки и филми на някои от най-големите руски режисьори – Любимов, Гинкас, Фоменко, Михалков… Създател е на „Et Cetera“ – театър, който за две десетилетия стана водеща сцена в Москва, а трупата му печели множество руски и международни фестивали. Един от най-интересните режисьори, поставяли на неговата сцена, е Александър Морфов.

Предлагаме ви пълния текст на емоционалното поздравление за Морфов от Калягин и  цялата трупа на „Et Cetera“.

„Днес, 9 ноември, своя 60-годишен юбилей отбелязва българският и руски театрален и кинорежисьор, сценарист и актьор, голям приятел на нашия театър Александър Морфов.

През 1996 г. се сдобихме със свое помещение на „Нови Арбат”, не съвсем пригодено за театър, някаква бивша конферентна зала, но бяхме щастливи. Скоро, след две години, там се появи ти – Млад, Красив, Потресаващо Талантлив. Даже лекият ти европейски акцент те разкрасяваше, въпреки че руският ти винаги е бил безупречен. В теб се влюби цялата женска половина от трупата (и аз).

Трябва да ти кажа, че ти покори не само актрисите, но и всички останали жени в театъра. А когато започна да работиш, влюбеността в теб стана абсолютно тотална – независима от пол, възраст и положение.

Ти предложи да поставим „Дон Кихот” на Сервантес, а на мен предложи да изиграя Рицаря на печалния образ. Неведнъж са ми предлагали ролята на Санчо и това не ми беше интересно, а ти ме обезоръжи. Разказа ми идеята си и ме възхити докрай. За ролята на Санчо беше поканен Владимир Симонов. Ти измисли интригата на тази театрална история и увлече всички ни.

С теб беше невероятно интересно да се работи, но не и лесно. Ти репетираше безкрайно, мъчеше ни безпощадно, но ние разбирахме, че повече от всичко мъчиш себе си. А как отлетя за София, без да предупредиш никого! Всичко помня! Това беше едва ли не в навечерието на премиерата! Но понасяхме всичко, защото разбирахме: ражда се велик спектакъл. И го правиш ти.

Ти си режисьор, творящ свой авторски театър. За теб не съществува литературно произведение, непригодно за театър, ти всяко произведение можеш да преведеш на театрален език, да го направиш сценично. Ти си велик режисьор!

Ти се стараеш да направиш артистите свои съавтори, заедно с тях съчиняваш спектакъла.

Точно по същия начин ти работи над друг спектакъл – това беше практически непоставяният в нашата страна „Крал Юбю” на Алфред Жари. Ти с всеки литературен текст се отнасяш съвсем свободно. И постави най-хулиганския спектакъл, страшен по смисъл и невероятно смешен. Убеден съм, че и „Крал Юбю” е един от най-големите ти шедьоври.

След две години ти направи при нас още един прекрасен спектакъл – „Люсиет Готие, или Стреляй веднага!” на Жорж Фейдо. Талантлив театрален измисляч, ти съчини спектакъл, който – както каза някой – прилича на френско шампанско. И днес си мисля колко хубаво би било сега да се направи подобен спектакъл, така напълнен с неудържимо веселие, музика, любовна бъркотия и интриги.

После те чакахме много години, но какво да се прави, ти стана режисьор със световно име, канеха те различни театри в Москва, Русия и света.

Но през 2018 г. най-накрая ти се появи в театър „Et Cetera“ и постави при нас „Декамерон” по новелите на Бокачо. В известна степен спектакълът се оказа провидение за съвременната пандемия, и за това днес го гледат различно.

Скъпи Саша! В деня на твоя юбилей искам да ти кажа колко съм щастлив, че преди много години ни запозна Давид Смелянски. Точно той, видният продуцент, научавайки, че в България работи талантлив режисьор, без много да му мисли, се качи на самолета и отлетя за София. Благодаря му!

Благодаря и на теб, защото работеше с нас, защото стана мой приятел и приятел на театъра. Вярвам, че нашият „роман” не е дописан още, до финала има още много. Бъди здрав, бъди щастлив! Ние винаги те чакаме.

Предай поздрави и нашата голяма любов на цялото си семейство. Ти направи много за нашия театър, влезе в неговата история. Прегръщам те силно. Появи се!

Твой Саша Калягин и целият театър „Et Cetera“


Преводът е на „Площад Славейков“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах